središnja
Foto: Pixabay

Najveća reforma sustava poreza na dodanu vrijednost koju EU provodi u posljednjih četvrt stoljeća, sredinom veljače ušla je u završnu fazu, a kada napokon bude završena velike promjene očekuju mala i srednja poduzeća (MSP). Promjene će, sudeći prema pravilima koja je predstavila Europska komisija, biti dobre i za MSP-ove poticajne.

Mala i srednja poduzeća čine 98 posto svih poduzeća u EU-u i većina njih suočena je s nerazmjernim troškovima izvršenja obveza povezanih s PDV-om. Ti su troškovi za poduzeća koja se bave prekograničnom trgovinom veći za 11 posto od troškova za poduzeća koja trguju samo na domaćem tržištu, pri čemu su najpogođenija najmanja poduzeća.

Komisija predlaže da članice samostalno odlučuju hoće li uz standardnu stopu PDV-a od najmanje 15 posto, uvesti dvije zasebne stope u visini od pet do 15 posto, jednu stopu od nula do 15 posto te nultu stopu za robu izuzetu od PDV-a.

“Sada je trenutak da predložimo bolja pravila o stopama PDV-a i bolja pravila za mala poduzeća, što će koristiti milijunima malih poduzeća i potrošača u Uniji”, izjavio je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije zadužen za euro i socijalni dijalog.

Jednostavnija pravila, manji troškovi

Cilj je osigurati da što više poduzeća može iskoristiti prednosti jednostavnijih pravila o PDV-u koja se trenutačno odnose samo na najmanja poduzeća, što bi troškove izvršenja obveza povezanih s PDV-om moglo smanjiti čak do 18 posto.

Sada npr. članice mogu izuzimati od PDV-a prodaju koju ostvaruju mala poduzeća ako ona ne premašuje određeni iznos godišnjeg prometa, koji se razlikuje od jedne do druge članice (u Hrvatskoj je to 300 tisuća kuna). Međutim, ta su izuzeća dostupna samo domaćim sudionicima na tržištu, a rastuća poduzeća gube pravo na mjere pojednostavnjenja čim prijeđu prag za izuzeće.

U praksi to znači da mala poduzeća koja trguju u EU-u nemaju ravnopravne uvjete, pa nova pravila idu za tim da se to promijeni. Komisija je predložila da se postojeći pragovi za izuzeće zadrže, ali uz tri ključne dodatne odredbe:

1. Mala poduzeća bi mogla imati pravo na mjere pojednostavnjenja – kao što su pojednostavnjenje obveza u području prijave PDV-a, izdavanja računa i vođenja evidencija – ako im promet ne prelazi dva milijuna, bez obzira jesu li izuzeta od PDV-a ili ne.

2. Mogućnost da države članice oslobode mala poduzeća izuzeta od PDV-a od obveza povezanim s PDV-om koja se odnose na identifikaciju, izdavanje računa, knjigovodstvo i prijave.

3. Pravo na izuzeće od PDV-a za poduzeća koja posluju u više od jedne članice omogući ako ostvaruju promet manji do 100 tisuća eura.

Veća autonomija članicama

Prema sada važećim zajedničkim pravilima EU-a o PDV-u, članice mogu primjenjivati snižene stope samo na mali broj proizvoda i sektora, a istodobno se nalaze pod pritiskom da na neke vrsta roba primjenjuju povoljnije stope PDV-a nego na druge.

Sadašnji složeni popis robe i usluga na koje se mogu primjenjivati snižene stope ukinut će se i zamijeniti novim popisom proizvoda na koje se uvijek mora primjenjivati standardna stopa od najmanje 15 posto.

“Predstavnici industrije i interesnih skupina vrše sve veći pritisak na članice da promijene stope PDV-a u korist jednog ili drugog sektora. Međutim, budući da postojeća pravila ne osiguravaju dovoljno manevarskog prostora, često se više raspravlja o tome koji proizvod ili usluga ispunjavaju uvjete za sniženu stopu nego o velikim gubicima proračunskih prihoda zbog prijevara povezanih s PDV-om.

Ovim će se prijedlogom državama dati maksimalna fleksibilnost pri određivanju stopa PDV-a, što će nam omogućiti da se posvetimo rješavanju većeg problema, a to su navedene prijevare”, izjavio je povjerenik za gospodarske i financijske poslove Pierre Moscovici.

Više sniženih stopa

Prema postojećim pravilima članice mogu primjenjivati jednu sniženu stopu PDV-a, ne nižu od pet posto, na dvije kategorije proizvoda. Komisija sada predlaže da članice mogu samostalno odlučivati o tome da uz standardnu stopu PDV-a od najmanje 15 posto, uvedu dvije zasebne stope u visini od pet do 15 posto, zatim jednu stopu od nula do 15 posto te nultu stopu za robu izuzetu od PDV-a.

Na svu robu na koju se primjenjuju stope različite od standardne stope i u okviru novog sustava moći će se nastaviti primjenjivati te iste stope.

Sadašnji složeni popis robe i usluga na koje se mogu primjenjivati snižene stope ukinut će se i zamijeniti novim popisom proizvoda (primjerice, oružja, alkoholna pića, igre na sreću i duhanski proizvodi) na koje se uvijek mora primjenjivati standardna stopa od najmanje 15 posto.

Radi zaštite javnih prihoda države članice morat će osigurati i da ponderirana prosječna stopa PDV-a iznosi najmanje 12 posto.

Pročitajte i ovo:
Nika Šimurina objašnjava zašto je PDV trebao ostati na 22 posto