troškovi
Foto: Pixabay

EU-Startups.com, vodeća online publikacija koja prati europsku startup scenu objavila je listu 10 hrvatskih startupa za koje ocjenjuje da imaju respektabilan potencijal. Portal ističe kako se hrvatska startup scena počela razvijati nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju u područjima medija, turizma, prehrambene tehnologije i robotike.

Hrvatsko zakonodavno okruženje nije prijateljsko za startupove, pa su neki od najuspješnijih svoja sjedišta preselili su u plodnije ekosustave, napominje EU-Startups.com i dodaje da ipak sve više startupova, kako domaći ekosustav jača, ostaje u zemlji. U nastavku donosimo 10 hrvatskih startupa koje je taj portal predstavio kao one koji zaslužuju pozornost u 2019. godini:

1. TalentLyft

Cilj TalentLyfta je da pomogne u specijalistima za zapošljavanje, HR profesionalcima i vlasnicima malih poduzeća da prate trendove i nove tehnologije u pronalaženju talentiranog personala te da olakša privlačenje i zapošljavanje najtalentiranijih za otvorena radna mjesta. Njihov softver za regrutiranje na jednom mjestu nudi marketinško rješenje za privlačenje najboljih kandidata, sustav praćenje prijava, rješavanja problema nakon prijave kroz komunikacijski sustav, bazu podataka svih prijavljenih kandidata i njihovih profila, rješenja za procjenu kandidata te sustav vremenskog planiranja. TalentLyft je osnovan 2015.ima sjedište u Zagrebu, a u 2017. je prikupio 150 tisuća američkih dolara investicija.

2. Mediatoolkit

Mediatoolkit je platforma za praćenje medija koja omogućava praćenje u realnom vremenu spominjanja branda na više od 100 milijuna websiteova i na društvenim mrežama uključujući Twitter, Instagram i Facebook. Upozorava vas putem emaila, SMS-a ili kroz mobilnu aplikaciju kada se spomene vaše poduzeće, brand ili konkurent. Platformu koriste PR specijalisti, brand manageri i direktori kako bi mogli upravljati reputacijom poduzeća, pratiti konkurente te dobiti izvještaje utemeljene na podacima. Mediatoolkit je osnovan 2014., a platformu već koriste vodeći brendovi i organizacije kao što su Lufthansa, Al-Jazeera Balkans, Vichy Laboratories, Europska komisija i Transparency International.

3. Gideon Brothers

Gideon Brothers razvija robote pokretane umjetnom inteligencijom za različite industrijske primjene kao što su logistika i proizvodnja. Ovaj startup razvija hardver i softver za najrazličitije industrijske strojeve i vozila pretvarajući ih u autonomne pokretne robote koji su sigurni u dinamičnim prostorima u kojima se nalaze i ljudi. Gideon Brothers osnovan je 2017., a u lipnju 2018. je nagrađen nagradom “European AI Rising Star” na Founders Forumu u Londonu. Do danas je prikupio dva milijuna dolara investicija.

4. GammaChef

GammaChef je robotski chef koji zna pripremiti bilo koje jelo u jednoj posudi. Na temelju digitalnog recepta, GammaChef pripremit će svježe, domaće i ukusno jelo. Može se koristiti za spremanje variva, jela s tjesteninom i posebno rižota, gdje robot miješa ustrajno i ravnomjerno prema zadanom programu. Robotom se upravlja preko pametnog telefona te će zagrijati posudu, dodati sastojke i začine u točno vrijeme te spraviti jelo iz baze podatka recepata. Startup je osnovan 2016, a ulagač je jedno od najvećih hrvatski poduzeća u području hrane, Podravka.

5. HUBBIG

Osnovan 2017. u Zagrebu, HUBBIG je logistička platforma za teret koja optimizira lanac dobave, upravljanje dokumentacijom i praćenje pošiljki. Ujedno je burza koja spaja prijevoznike, zrakoplovne tvrtke i brodovlasnike s korisnicima. Na platformi njihov korisnik može zakazati dostavu tereta iz luka iz cijelog svijeta uključujući Kinu, Ujedinjene Arapske Emirate, New York, Toronto i Singapur izravno u Zagreb. Nije potrebno zakupiti cijeli kontejner već je moguće zakupiti prostor u njemu već od jednog kubičnog metra. Svi potrebni dokumenti i praćenje tereta mogu se vidjeti na HUBIGG mobilnoj aplikaciji.

6. Pointers Travel

Pointers Travel je online putni vodič i aplikacija za turističke destinacije u Hrvatskoj, Njemačkoj, Južnoj Africi i SAD-u. Opširne i sveobuhvatne informacije dostupne su o hrvatskim destinacijama – gradovima, otocima, ljetovalištima s informacijama o plažama, dvorcima, kao i o restoranima, noćnom životu, događajima, shoppingu i smještaju. Sjedište poduzeća je u Osijeku, osnovani su 2015. te su proširili podatke o turističkim sadržajima i u New Yorku, Floridi, Kölnu te nekoliko gradova u Južnoj Africi. Za tvrtke iz Velike Britanije izradili su posebnu stranicu koja olakšava nalaženje prostora u Njemačkoj za preseljenje nakon Brexita.

7. ExRey

Sa sjedištem u Zagrebu, Beyond Seen Screen aplikacija ExRey želi postati “Shazam za video”. Njihova aplikacija omogućuje korisnicima da skeniraju video zapise kao što su filmovi i serije na bilo kojem ekranu i dobiju više informacija o sadržaju. Premijeru na Google Playu je imao u rujnu 2018. godine. ExRey je još u početnoj fazi, ali planira ponuditi oglašivačima integraciju u aplikaciju za još višu razinu interaktivnosti i personalizirani doživljaj. ExRey je nedavno potpisao pilot projekt s Discovery Film & Video za dva TV kanala, koja će uključivati video biblioteku s 500 dokumentarnih naslova i filmova, a bit će distribuiran za više od 20 milijuna potencijalnih gledatelja u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji.

8. Agrivi

Vizija Agrivija je promjena načina proizvodnje hrane i pozitivan učinak na živote milijarde ljudi kroz pomaganje poljoprivrednicima da postignu održivu, štedljivu i profitabilnu proizvodnju. Agrivi je prikupio najbolje prakse uzgoja za više od stotinu poljoprivrednih kultura te ih prikazao na Dashboardu kako bi poljoprivrednici mogli donijeti odluke utemeljene na podacima, u svakoj točki sezone uzgoja. Agrivi je 2014. dobio nagradu na World Startup natječaju u Seoulu i sada ima tisuće korisnika u više od 130 zemalja koji koriste lokaliziranu Agrivi platformu. Startup je utemeljen 2013. i do sada je prikupio ukupno 1,4 milijuna dolara kroz South Central Ventures.

9. Amodo

Koristeći tehnologiju pametnih telefona Amodo je razvio jednu od prvih IoT platformi, Driver Copilot, za praćenje prijeđenih kilometara te prosječne, najveće i najmanje brzine.  Startu je najavio razvoj platforme koja će uključiti i podatke o potrošnji goriva i ulja. Amodo sada nudi rješenje koje omogućuje dijagnostiku i uvid u status automobila u realnom vremenu. Povezivanjem s bazama podataka rezervnih dijelova, Amodo platforma omogućava vrijedan uvid ne samo upraviteljima flota, već i vlasnicima automobila i onima koji planiraju kupnju automobila. Amodo je do sada prikupio jedan milijun dolara.

10. Rentlio

Rentlio pojednostavljuje iznajmljivanje apartmana i kuća za odmor, hostela i malih hotela, omogućujući vlasnicima da se fokusiraju na svoje goste. Kroz aplikaciju, iznajmljivači mogu upravljati različitim administrativnim poslovima uključujući sinkronizaciju bookinga putem različitih kanala, uključujući Booking.com, Expediju i Airbnb. Check in gostiju je u realnom vremenu kroz funkciju skeniranja putovnice ili osobne iskaznice, a dostupni su i obračuni, izdavanje računa, statistike i drugo. Rentlio je osnovan 2014. u Zadru.

Pročitajte i ovo:
Nova mjera ZICERA: Milijun kuna konvertibilnih zajmova za tech startupove
Svaki drugi startup u Hrvatskoj razvija usluge temeljene na umjetnoj inteligenciji