gaming
Foto: Pixabay

Razvoj računalnih igara najbrže je rastući segment informatičke industrije u Hrvatskoj. Prema istraživanju hrvatskih kreativnih i kulturnih industrija Ekonomskoga instituta, više od 20 tvrtki, koje su gotovo stopostotni izvoznici, zapošljava oko 250 osoba.

Direktor tvrtke Pandora studio (Gamepires) Andrej Levenski ističe da je za tu industriju tržište cijeli svijet pa izvoze sve što proizvedu. Jedno od trenutno jačih je kinesko tržište, tako da tamo ima dosta potencijala za komercijalni uspjeh, smatra Levenski. Najznačajniji proizvodi su im Gas Guzzlers Extreme i videoigra SCUM. GGE je bio prvi projekt s kojim su dobili financijsku stabilnost. To im je pak omogućilo razvoj SCUMA, najuspješnije hrvatske igre ikad koja je prodana u 1,5 milijuna primjeraka.

Najveći problem dvostruko oporezivanje izvoza u SAD

“Definitivno najveći izazov je što nemamo ugovor o dvostrukom oporezivanju s SAD-om, što umanjuje prihode studijima i time smanjuje konkurentnost na svjetskom tržištu. To svakom studiju predstavlja problem, pogotovo mladim ljudima koji bi krenuli nešto raditi pa im većinu prihoda uzme porez”, kaže Levenski.

Direktor Abesta Roman Ribarić slaže se da je dvostruko oporezivanje problem za industriju. “Smanjuje prihode od prodaje u SAD-u za 30 posto”, napominje Ribarić.

Croteam (Abest d.o.o.) je stekao svjetsku slavu s igrom Serious Sam. Radi se o serijalu koji se prema konzervativnim procjenama prodao u skoro pet milijuna primjeraka, što uključuje sve dosad objavljene nastavke. Iz Croteama je izašla još jedna od najpopularnijih hrvatskih igara, logička slagalica The Talos Principle.

gaming
Hrvatski štand na sajmu Gamescom / Izvor: HGK

Exordium Games najavio edukativne igre za domaće školarce

Tvrtka Exordium Games izvozi 99 posto svojih proizvoda, tj. najveći dio prodaje ostvaruju u inozemstvu preko digitalnih platformi za distribuciju igara. Do nedavno su bili fokusirani na tržište računala, no zadnji su naslov Bear With Me uz pomoć američkog izdavača uspjeli plasirati i na sve konzole i mobilne platforme. Posljednju mobilnu igru Pottery u lipnju i srpnju zaigralo je preko 16 milijuna igrača.

Za američku platformu Legends of Learning izradili su nekoliko desetaka edukativnih web igara.

“Carnet pruža sličan sadržaj domaćim đacima putem digitalnih obrazovnih sadržaja. Nedavno nam je dodijeljena grupa engleskog jezika te nam je vrlo drago da ćemo imati priliku izrađivati edukativne igre i za domaće školarce”, rekao je direktor Exordium Gamesa Andrej Kovačević.

Okupljanje svjetske elite u Kölnu

Elita developera softvera za igre okupila se na sajmu Gamescom, najvećem svjetskom sajmu digitalne zabave koji se održava u Kölnu do 24. kolovoza.

Nastup hrvatske industrije računalnih igara na sajmu već šestu godinu zaredom organizira HGK koji je priopćio da na hrvatskom štandu na ovogodišnjem Gamescomu nastupa devet tvrtki, članica Grupacije za razvoj računalnih igara Udruženja za IT HGK: Dvaput dva, Digitalna avantura, Intercorona, Iron Ward, Exordium Games, Pandora studio, Abest, Games Revolted i Soap Interactive, koje su na svjetskom tržištu poznatije po brendovima 2×2, Reboot, LGM Games, Ironward, Exordium Games, Gamepires, Croteam, Games Revolted i Soap Interactive.

Na ovogodišnjem Gamescomu je 1.037 izlagača iz 56 država, što je porast od 13 posto u odnosu na 2017. godinu. Partner sajma ove godine je Nizozemska.