Gideon
Vesna Rendulić, Marin Luketić i Mario Matić iz Orbico Grupe i Milan Račić iz Gideon Brothersa / Izvor: Gideon Brothers

Orbico, vodeći europski distributer robe široke potrošnje, pokrenuo je pilot projekt uvođenja kolaborativnih autonomnih mobilnih robota Gideon Brothersa, hrvatske tvrtke za robotiku i umjetnu inteligenciju. Projekt se provodi na razini matične tvrtke Orbico Hrvatska, u distribucijskom centru u Ivanićgradu.

Robote Gideon Brothersa do sada su kroz pilot projekte uvele dvije druge tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, trgovac autodijelovima Tokić te Atlantic Grupa.

Riječ je o potpuno autonomnom robotu za transport tereta na paletama, nosivosti 800 kg, a dizajniran je za sigurno kretanje oko ljudi te fiksne i pokretne opreme i strojeva. Tehnologija napredne vizualne percepcije koju je razvio Gideon Brothers nova je generacija robotskog vida, koja kombinira dubinsko učenje i stereoskopske kamere.

Umjetna inteligencija preuzima riječ

Ova tehnologija, temeljena na kamerama i umjetnoj inteligenciji, donosi mogućnosti navigacije i lokalizacije koje su znatno ispred standardne tehnologije dostupne na tržištu. To u praksi donosi mnogo širi raspon scenarija uporabe u dinamičnim industrijskim okruženjima od onoga što nude strojevi koji koriste samo LiDAR senzore. Napredna vizualna percepcija omogućava robotima Gideon Brothersa da uoče i ono što LiDAR ne može, primjerice, vilice praznog viljuškara koje, radi sigurnosti na radu, moraju biti u najnižem položaju, tik iznad poda.

Gideon
Izvor: Gideon Brothers

>> Gideon Brothers predstavio prvi hrvatski industrijski robot

Još jedna značajka koja je jedinstvena za Gideon Brothers jest sustav baterija koji omogućuje zamjenu tijekom rada, bez gašenja, tako da je gubitak vremena zbog punjenja sveden na minimum.

Robot zahtijeva vrlo malo fizičke infrastrukture: samo okvir za palete, s kojeg robot može podići i na njega dostaviti teret na paletama, te stanica za punjenje baterija. U objektima nisu potrebni nikakvi zahvati, a budući da je robot u potpunosti autonoman, nisu potrebni nikakvi “markeri” ili drugi sustavi navođenja (npr. magnetske vrpce).

Gideon
Marin Luketić, voditelj odjela logistike Orbico Hrvatska / Izvor: Gideon Brothers

Orbico testira dva robota

U sklopu pilot projekta Orbico je implementirao dva robota te testira različite slučajeve upotrebe “na zahtjev”, odnosno prema naredbama koje zadaju sami zaposlenici. Robot transportira robu između određenih punktova distribucijskog centra – primjerice, radi etiketiranja – pri čemu sam bira rutu i izbjegava prepreke na putu. Orbico je također zainteresiran za testiranje integracije robota s njihovim softverom za upravljanje skladištem.

“Roboti Gideon Brothersa mogu samostalno djelovati unutar postojećih objekata, a to je za nas ključna prednost. Prednost također vidimo i u mogućnosti neprekidnog rada u smjenama. To je dodana vrijednost koja smanjuje trošak i pomaže nam na ograničenom tržištu rada, jer sada nije lako doći do radnika koje trebate u određenom vremenu.

Roboti ne ugrožavaju radnike

U lancu distribucije postoji mnogo operacija koje se neprekidno ponavljaju i tu u tehnologiji Gideon Brothersa vidimo najveću pomoć – za koju ne očekujem da će ugroziti naše radnike. Dapače, radnici su nam neophodni za one poslove gdje tehnologija ne može pomoći, a uvođenjem robota povećali bismo produktivnost – što nam, dakle, donosi dobit uz smanjenje troškova”, kazao je Branko Roglić, osnivač i predsjednik Nadzornog odbora Orbica.

Gideon
Branko Roglić / Izvor: Gideon Brothers

Dodaje da troškovi nove tehnologije u odnosu na prednosti nisu uvijek prihvatljivi, no da im tehnologija tvrtke Gideon Brothers nudi velike prednosti po prihvatljivoj cijeni. Roglić je istaknuo da je uvođenje Gideon Brothersovih robota posebno važno za Orbico Hrvatska zbog izrazito sezonskog karaktera lokalnog tržišta, s obzirom na to da je vršna sezonska potražnja u nekim segmentima i do 17 posto veća od izvansezonske.

“Tržište se mijenja brže nego ikad prije i mi se danas moramo prilagođavati potrebama svakog krajnjeg potrošača, a to pak zahtijeva neprekidnu optimizaciju procesa. Naši zaposlenici najveći su naš resurs i želimo iskoristiti njihov potencijal tamo gdje njihov rad donosi najveću dodanu vrijednost i osloboditi ih dijela repetitivnih zadataka u logističkim operacijama”, pojasnio je Mario Matić, generalni direktor Orbico Hrvatska.

Gideon Brothers najavljuje revoluciju u skladištima

Milan Račić, glavni direktor za rast i suosnivač Gideon Brothersa, ističe kako je Orbico kompanija koja kontinuirano razvija svoje poslovanje na tržištima EU i ostalim europskim tržištima, a promjene očekivanja potrošača, digitalizacija i razvoj tehnologije mijenjaju pravila igre te će samo tvrtke koje se prilagođavaju i u potpunosti prihvaćaju alate Industrije 4.0 moći napredovati.

Gideon
Matija Kopić, suosnivač i CEO Gideon Brothersa / Izvor: Gideon Brothers

“U Gideon Brothersu stvaramo industrijske strojeve koji pomažu čovječanstvu da dosegnu novu razinu produktivnosti. Malo je globalnih dobavljača do sada uspjelo ponuditi robote za skladišno i proizvodno okruženje koji bi bili doista kolaborativni, jednostavni i brzi za integraciju, bez dugih ciklusa implementacije, obuke i prilagodbe. Uvjereni smo kako smo stvorili upravo takvo rješenje, koje će donijeti revoluciju u skladištu”, istaknuo je Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suosnivač tvrtke Gideon Brothers.

Pročitajte i ovo:
Tehnologija i biznis: Spremni za suživot s robotima?