Marićem
Ministar financija Zdravko Marić

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore održan je sastanak predstavnika Ministarstva financija na čelu s ministrom Zdravkom Marićem i čelnika deset najjačih domaćih tvrtki iz različitih sektora, a glavna tema razgovora bio je četvrti val porezne reforme. Prema priopćenju HGK, gospodarstvenici su istaknuli kako bez poreznog rasterećenja nema većih plaća i konkurentnosti.

“Smanjenje stope poreza na dohodak i povećanje, odnosno proširenje neoporezivih primitaka (smještaj, prijevoz i prehrana radnika) su bili primarni zahtjevi poduzetnika. Razgovaralo se i o prekovremenom radu, smanjenju poreza na dobit, dodatnom povećanju porezno priznatog troška upotrebe sredstava za osobni prijevoz na 70 posto, oporezivanju dohotka ponovno zaposlenih umirovljenika i posebnom postupku oporezivanja za putničke agencije”, navode u HGK.

Burilović: Rasterećenje rada je nužno

Predsjednik HGK Luka Burilović rekao je da je situacija alarmantna te da kronični nedostatak radne snage traži povećanje plaća.

“Tvrtke takvo povećanje više ne mogu financirati umanjenjem dobiti jer to ozbiljno narušava investicijski i razvojni potencijal, a time i održivost poslovanja. Zato je buduće porezne promjene nužno usmjeriti na rasterećenje rada od strane države”, poručio je Burilović.

“Razgovaramo sa svima, poreznom strukom, akademskom zajednicom i naravno, gospodarstvenicima. Želimo čuti što vas muči, ali morate imati na umu da su želje jedno, a mogućnosti drugo. Namjera nam je da u danim okolnostima dodatno financijski i administrativno rasteretimo gospodarstvo”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Visoko oporezivani prehrana, smještaj i prijevoz radnika

Prema priopćenju, od gospodarstvenika na sastanku su bili predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago, direktorica Sektora financija i kontrolinga u Krašu Ivanka Maričković Putrić, predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba, predsjednik Uprave PIK-a Vinkovci Vladimir Džaja, direktor Stražaplastike Josip Grilec, predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, prokurist Kamgrada Dragutin Kamenski, predsjednik Uprave M STARTA Mate Krpan i vlasnik KTC-a Ivan Katavić.

>> Vlada gluha, ICT-ovci uporni – opet traže 5 malih mjera poreznog rasterećenja

Prokurist Kamgrada istaknuo da su njihovi prijedlozi da se troškovi prehrane, smještaja i prijevoza radnika tretiraju kao naknada, a ne kao primanje u naravi. To se, dodao je, prvenstveno odnosi na strane radnike koji dolaze preko kvota, ali i na domaće ljude.

S tim se zahtjevom, kako se nadalje navodi, složio Marin Pucar i naglasio da se to treba odnositi i na izmještene radnike, jer Podravka svoje radnike, ovisno o sezoni, seli unutar države.

Strancima nije jasno kako su bruto plaće u Hrvatskoj više nego u Njemačkoj

Darinko Bago je upozorio da su plaće koje su isplaćuju ljudima u Hrvatskoj u bruto iznosu veće nego što bi bile da im se isplaćuju u Njemačkoj i da vlasnicima tvrtki izvana to naprosto nije jasno.

“Priznavanje troškova korištenja automobila također smatraju vrlo visokim, žele razumno smanjenje, ovisno o kategoriji vozila.

Nije im jasno ni kako funkcioniraju davanja za zdravstveno osiguranje te smatraju da bi te doprinose trebalo smanjivati, ovisno o visini plaće. Sve se svodi na to da se plaća proba rasteretiti da bude što niža u bruto iznosu. Naravno, to zavisi o mogućnosti proračuna. Samo na taj način možemo postati konkurentniji”, istaknuo je Bago.

Smatra da bi trebalo napraviti tablicu sa svim davanjima, usporediti je s konkurentnim državama i pokušati smanjiti zaostatak za njima.

Direktor Stražaplastike Josip Grilec se osvrnuo na problem prekovremenog rada, poručivši kako zaposlenicima treba dozvoliti da u dogovoru s poslodavcima rade duže i da im taj rad bude adekvatno plaćen, a smatra i da treba podići neoporezivi dio primanja. Sada radnici prerano ulaze u viši porezni razred što, rekao je, nije stimulativno ni za njih ni za poslodavce.

Pročitajte i ovo:
Procurili detalji poreznih izmjena: Neoporezivo 4200 kuna, ugostiteljima niži PDV?