Hangar 18
Mario Kralj, vlasnik i direktor tvrtke Hangar 18, i ministar gospodarstva Darko Horvat na svečanoj dodjeli subvencija

Hangar 18, poznata tvrtka iz Koprivnice koja između ostalog proizvodi pametne telefone NOA, od jučer ima blokiran račun. Vijest je objavio lokalni portal danica.hr iz pera glavnog urednika Roberta Mihaljevića koji tvrdi da se tvrtka nalazi pred poslovnim krahom.

“Čini se kako se, na žalost, ostvaruje ono o čemu se mjesecima sa zebnjom govorilo i najavljivalo”, piše Mihaljević i dodaje da je jedna poslovna banka, prema neslužbenim informacijama, u utorak 30. srpnja blokirala račun Hangara na višemilijunski iznos.

“No, to je, po svemu sudeći samo početak ‘stampeda’ koji očekuje prezaduženu koprivničku tvrtku koja ima više od stotinu zaposlenih.

Naš izvor dobro upućen u poslovanje Hangara već tjednima nas upozorava kako će tvrtka vrlo brzo posrnuti jer više ne može servisirati goleme financijske obveze prema bankama i dobavljačima. Istodobno su iz Hangara kontinuirano puštane pozitivne vijesti o otvorenju novih maloprodajnih trgovina, ulaganju u televizore marke NOA, širenju u inozemstvo”, piše danica.hr.

Milijun kuna poticaja za nastup na dva međunarodna sajma

Što kažu u Hangar 18?

Nakon objave informacije o blokadi računa i navodnom lažiranju financijskih izvješća, oglasili su se iz kompanije u PR članku objavljenom na vecernji.hr u kojem tvrde se tvrtka Hangar 18, nakon 15 godina uspješnog poslovanja, “trenutno nalazi u fazi restrukturiranja, a to znači da će u dogovoru s bankama pokušati pronaći najbolje rješenje za postojeću situaciju”.

Vijest ima posebnu težinu jer se radi o poduzeću koje je od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta početkom lipnja ove godine dobilo 920.000 kuna bespovratnih poticaja financiranih iz EU fondova, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

U povodu dodijele bespovratnih sredstava Ministarstvo gospodarstva organiziralo je i posebnu konferenciju za novinare na kojoj je ministar Darko Horvat izjavio da je u okviru tog programa proveden 21 poziv namijenjen poduzetnicima, ‘težak’ više od pet milijardi kuna bespovratnih poticaja.

“Očekujemo da će dodijeljene potpore generirati 7,4 milijardi kuna investicija, od čega 6,47 milijardi kuna poduzetničkih investicija. Uz unapređenje poslovanja poduzetnika, poduprtim projektima sačuvat ćemo 17.000 radnih mjesta te otvoriti više od 8.800 radnih mjesta”, izjavio je ministar gospodarstva Darko Horvat 3. lipnja na svečanoj dodijeli ugovora o bespovratnim EU sredstvima.

Financijska izvješća lažirana?

Istaknuta ulogu na svečanosti u Ministarstvu pripala je Mariju Kralju, osnivaču, vlasniku i direktoru tvrtke, koja je dobila gotovo milijun kuna za sudjelovanje na dva međunarodna sajma. Projekt predstavljanja na ta dva sajma procijenjen je na 1,5 milijuna kuna, a poticaji su osigurani na natječaju ‘Internacionalizacija poslovanja MSP-ova, faza 2’.

Kralj je tom prilikom naglasio da će sredstva iskoristiti za izlazak na nova tržišta.

Prema pisanju danica.hr, banke su u priličnoj panici nakon što se otkrilo da Hangar nije su stanju servisirati svoje obveze te da imovina kompanije navodno ni blizu ne pokriva sve kreditne obveze. Pojavile su se i sumnje o lažiranju financijskih izvješća zbog čega, prema informacijama portala danica.hr poslovanje Hangara češljaju porezni inspektori i financijski revizori.

Bez obzira na poslovno-financijski rasplet u samoj kompaniji Hangar 18, vijest o tome da je niti dva mjeseca nakon što je dobila bespovratne poticaje neka kompanija završila s blokiranim računom i pod sumnjom da lažira financijska izvješća otvara barem dva pitanja na koje će morati odgovoriti ministar Darko Horvat: Prema kojim kriterijima se dodjeljuju subvencije? Kako se provjeravaju financijska izvješća i ostala dokumentacija na temelju koje se traže (i dobivaju) bespovratni poticaji?

Pročitajte i ovo:
Poduzetnicima dodijeljeno još 35 milijuna kuna potpora