Heineken
Izvor: HUP

Hrvatska udruga poslodavaca proglasila je tvrtku Heineken Hrvatska društveno najodgovornijom i dodijelila joj Veliku nagradu HUP-a.

Svečana dodjela nagrada za društveno odgovorno poslovanje održana je danas u Kristalnoj dvorani hotela Westin, a dodijeljeno je osam nagrada u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki te u četiri područja: briga za okoliš, briga za zaposlenike, briga za zajednicu te promicanje društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca tvrtke.

Veliku nagradu HUP-a Heinekenu su uručile Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH, i Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

“Nema uspjeha bez odgovornosti. Odavno su prošla vremena kada tvrtke nisu morale razmišljati o tome kako se odnose prema svojim dionicima i resursima te okolišu – ako je to ikada i bilo moguće. Isto tako bez uspjeha i profita nema odgovornog poslovanja. Mi, poslodavci okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca želimo poticati naše članove da i po pitanju vlastite odgovornosti prema zajednici i svojim dionicima neprestano pomiču granice i podižu svoje ciljeve”, izjavila je Gordana Deranja, priopćili su iz HUP-a.

U sklopu događaja, dodijeljene su i nagrade Sjaj koje dodjeljuju Poslovna inicijativa Dobra Hrvatska, HUP i Global Compact mreža Hrvatska, tvrtkama koje su na digitalnoj platformi istaknule dobre prakse društveno odgovornog poslovanja.

Nagrađena poduzeća

Veliku nagradu HUP-a za društveno odgovorno poslovanje tvrtka Heineken Hrvatska osvojila je za tri projekta: Hrvatski ječam za Karlovačko pivo, Zeleno poslovanje kompanije Heineken Hrvatska te Briga o zajednici u kojoj poslujemo.

U kategoriji velikih tvrtki nagrade su osvojili Ericsson Nikola Tesla za područje brige za zaposlenike; Coca-Cola HBC Hrvatska za područje promicanja društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca, Cemex Hrvatska za područje brige za okoliš (jedina tvrtka u Hrvatskoj koja je podatke o emisijama iz svoje proizvodnje učinila dostupnim javnosti objavljivanjem na svojim mrežnim stranicama) te Hrvatska pošta za područje brige za zajednicu.

U kategoriji srednje velikih tvrtki nagradu je osvojila Specijalna bolnica sv. Katarina za projekt kliničkog uvođenja farmakogenomskog testa u svakodnevnu praksu, kojemu je cilj značajno smanjiti neučinkovito propisivanje lijekova te povećati učinkovitost zdravstvenog sustava.

U kategoriji malih tvrtki nagrade su osvojili Sustav javnih bicikala za područje brige za zajednicu i Arosa Grande za područje brige za okoliš.

Arosa Grande osvojila je nagradu u kategoriji malih tvrtki za projekt Tunelske nadstrešnice za sijeno i montažni objekti u poljoprivredi i drvnoj industriji.

Dobre prakse

U sklopu ovogodišnje dodjele nagrade HUP-a za održivo i odgovorno poslovanje, dodijeljene su i nagrade “Sjaj”. U kategoriji velikih tvrtki nagrade su dobili INA i Jadran galenski laboratorij.

U kategoriji mikro, malih i srednjih poduzeća dobitnici su Hauska&Partner, Regeneracija i DPD Croatia, a za civilno društvo priznanje je dobila udruga Odraz – Održivi razvoj zajednice.

“Uočava se bogata praksa, raznovrsnost pristupa, kreativna rješenja i inovativni alati, a negdje i izuzetno visoka, dnevna učestalost komuniciranja DOP-prakse”, istaknuo je Goran Tudor, utemeljitelj nagrade i menadžer Poslovne inicijative Dobra Hrvatska.

Osim ovih nagrađenih tvrtki, kao kvalitetne zapažene prakse mogu se istaknuti Zagrebačka banka koja petu godinu zaredom kroz natječaje Moj Zaba Start programa potiče pozitivnu poduzetničku klimu podržavajući inovativne projekte koji zajednici pružaju dodanu vrijednost i pridonose stabiliziranju i jačanju hrvatskoga gospodarstva, ističe se u priopćenju.

Pročitajte i ovo:
Nagrađene tvrtke predane društveno odgovornom poslovanju