Ivo Bićanić
Foto: Fotolia

Hrvatska gospodarska komora potpisala je Sporazum s Ministarstvom gospodarstva poduzetništva i obrta o zajedničkoj provedbi projektnog prijedloga “Znakovi kvalitete” za dodjelu potpora male vrijednosti mikro, malim i srednjim poduzećima (MSP) za dokazivanje kvalitete, sigurnosti i pouzdanosti svojih proizvoda i usluga, priopćili su iz HGK.

Ukupan iznos bespovratnih potpora je 7,5 milijuna kuna za razdoblje do 2020. godine, dok najveći iznos potpore koju pojedini poduzetnik može dobiti iznosi 75 tisuća kuna po projektu.

Mikro, malim i srednjim poduzećima osiguravaju se bespovratna sredstva za povećanje vidljivosti i prepoznatljivosti hrvatskih proizvoda i usluga za provođenje postupka stjecanja prava uporabe znakova kvalitete HGK, pojasnili su u Komori.

Konkretno, programom se financira ishođenje znakova “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko” (znakovi kvalitete HGK), te znakova kvalitete putem Hrvatske obrtničke komore, “Tradicijski obrt” i “Umjetnički obrt”.

Potpore pokrivaju sve troškove brendiranja

Javni Poziv na dostavu projektnih prijedloga prijavitelja za dodjelu bespovratnih sredstava objavljen je 13. srpnja, a ostaje otvoren do 29. lipnja 2020., odnosno do iskorištenja sredstava.

Predsjednik HGK Luka Burilović je pojasnio kako je cilj projekta povećati prepoznatljivost proizvoda i usluga na tržištu, što pridonosi povećanju prihoda od prodaje, izvoza i ukupne konkurentnosti samog poduzeća. “Znakovi kvalitete pridonijet će stvaranju dodane vrijednosti za proizvod ili uslugu, a ujedno i stvaranju prepoznatljivosti ukupnog identiteta kvalitetnih hrvatskih proizvoda na zajedničkom i svjetskom tržištu“, dodao je.

“Ovo je prilika za sva mikro, mala i srednja poduzeća da ostvare bespovratnu potporu za stjecanje prava uporabe znakova kvalitete HGK bilo da se radi o znaku “Hrvatska kvaliteta” ili “Izvorno hrvatsko”.

Projektom je HGK osigurala gospodarskim subjektima mogućnost financiranja postupka stjecanja znakova kvalitete HGK bez dodatnih financijskih ulaganja s ciljem jačanja njihove prepoznatljivosti i podizanja konkurentnosti“, kazala je voditeljica Odjela za upravljanje kvalitetom Samostalne službe za obrazovanje, kvalitetu i informacijsku sigurnost HGK Nevenka Gašparac.

Sredstva je osigurao Europski fond za regionalni razvoj, a detaljnije upute za prijave mogu se naći na stranicama Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta.

Pročitajte i ovo:
Otvoreni pozivi za IKT vaučere i potpore za kupnju informatičke opreme