plaća
Foto: Fotolia

Prosječna neto plaća za siječanj iznosila je 6.400 kune, 138 kuna više nego u prethodnom mjesecu i 211 kuna ili 3,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u siječnju ove godine iznosila 8.670 kuna, što je 201 kuna više nego u prethodnom mjesecu i 309 kuna ili 3,7 posto više nego u siječnju 2018., objavio je Državni zavod za statistiku.

Iako sve više poslodavaca upozorava da im rast plaća ugrožava poslovanje jer je veći od rasta produktivnosti, odnosno da im smanjuje prostor za ulaganja i razvoj, u Hrvatskoj gospodarskoj komori ocjenjuju da kretanje plaća u Hrvatskoj zasad znatnije ne ugrožava njenu troškovnu konkurentnost.

>> Poslodavci tvrde da se rastu plaća nazire kraj, kome će ipak rasti i u 2019.

Prema analizi HGK, trošak rada u Hrvatskoj u prošloj godini je porastao za 7,5 posto, što je ipak niže nego u dijelu zemalja s kojima se Hrvatska najčešće uspoređuje. U Češkoj je primjerice trošak rada lani porastao za 8,5 posto, u Mađarskoj 9,6 posto, Litvi 10,2 posto, Latvija 12,6 posto, a u Rumunjskoj čak 13,4 posto.

Trošak rada povećao se za oko sedam posto, slično kao u Hrvatskoj, u Bugarskoj, Slovačkoj, Estoniji i Poljskoj.

plaća
Ilustracija: Pixabay

U većini zemalja plaće rastu dinamičnije nego u Hrvatskoj

Usprkos tome što rad poskupljuje, dakle, ne samo u Hrvatskoj nego i u usporedivim zemljama, rastu i plaće, u većini zemalja čak po većim stopama nego u Hrvatskoj, navode u HGK.

Rezultat takvog rasta je i širenje kruga zemalja koje imaju bruto plaće više od tisuću eura.

Prema podacima Komore, u siječnju ove godine bruto plaća u Sloveniji iznosila je 1729 eura. Slijedi ju Hrvatska s 1168 eura bruto plaće, Poljska (1148 eura), Slovačka (1123 eura) i Rumunjska u kojoj je bruto plaća dosegnula 1028 eura.

Nižu bruto plaću od tisuću eura imaju Crna Gora (767 eura), Bosna i Hercegovina (720 eura), Srbija (636 eura) i Makedonija (592 eura).

U tri sektora plaće skočile više od 20 posto

Medijalna neto plaća u Hrvatskoj za siječanj je iznosila je 5.553 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa. Pritom je četvrtina svih zaposlenih primila neto plaću jednaku ili nižu o 4.208 kuna.

Najviše prosječne neto plaće, 11.269 kuna, imaju zaposleni u djelatnosti Zračni prijevoz, a najniže, 4.206 kuna u djelatnosti Ostale osobne uslužne djelatnosti.

Na godišnjoj je razini rast neto plaće veći od 20 posto zabilježen je kod Ostalih stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, Promidžbe (reklama i propaganda) i istraživanje tržišta te u Proizvodnji odjeće.

plaća
foto: Pixabay

Jedina djelatnost u kojoj su pale plaće u proteklih godinu dana je Proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava, zbog poznatih problema u brodogradnji.

Rast plaća će se nastaviti

U HGK tumače da je rast prosječnih plaća bio očekivan s obzirom na to da gospodarstvo i dalje raste, a na tržištu je, uz nastavak iseljavanja, izrazit nedostatak radnika određenih struka. Analitičari HGK očekuju da će plaće nastaviti rasti po sličnoj dinamici kao u prošloj godini, ne samo zbog gore navedenih razloga, nego i zbog učinaka porezne reforme, dogovorenog povećanja plaća u državnim i javnim službama te povećanja iznosa minimalne plaće.

>> Rast plaća će se nastaviti, Ivica Brkljača objašnjava zašto

Podsjećaju da je početkom godine povećan razred na koji se primjenjuje stopa od 24 posto poreza na dohodak, čime se praktički povećava neto plaća za dio primanja koji je ranije bio oporezivan sa 36 posto. Istodobno je smanjen i trošak rada umanjivanjem opterećenja doprinosima za 0,7 postotnih bodova.

“Dio te uštede na trošku rada poslodavci mogu, ovisno o konkretnoj situaciji, preliti u povećanje plaća svojih zaposlenika, a sličan učinak na rast plaća ima i lanjsko povećanje iznosa neoporezivih naknada do iznosa od 7.500 kuna godišnje”, navodi se u analizi HGK.

Pročitajte i ovo:
Jak razlog za niži porez – 73 posto Hrvata ispodprosječno plaćeno
Najviša prosječna plaća 18 puta veća od najniže