poduzetnicima
Ministar gospodarstva Darko Horvat / Izvor: HUP

Nakon što je slučaj Hangar prošli tjedan otvorio pitanje kriterija po kojima Ministarstvo gospodarstva poduzetnicima dodjeljuje bespovratne poticaje, danas se priopćenjem oglasilo Ministarstvo gospodarstva.

Podsjetimo, poznatoj koprivničkoj kompaniji Hangar 18 prije nekoliko dana jedna od banaka blokirala je račun zbog višemilijunskog duga. Prvi plan objavio je informaciju kako je ista ta prezadužena kompanija od Ministarstva gospodarstva početkom lipnja dobila gotovo milijun kuna bespovratnih poticaja za nastup na dva međunarodna poslovna sajma.

Postavili smo pitanje prema kojim kriterijima se dodjeljuju subvencije te kako se provjeravaju financijska izvješća i ostala dokumentacija na temelju koje se traže (i dobivaju) bespovratni poticaji?

>> Hangar 18 nedavno dobio 920.000 kuna bespovratno, jučer mu blokiran račun

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je objavilo priopćenje u kojem navodi da je poduzetnicima u protekle četiri godine isplatilo ukupno dvije milijarde kuna bespovratnih poticaja. Pohvalilo se i brojem radnih mjesta koji su otvoreni ili sačuvani zahvaljujući poticajima (ali ne precizira koliko je jednih, a koliko drugih) te investicijama koje se generirane.

Šture brojke Ministarstva gospodarstva

O kriterijima po kojima dodjeljuje bespovratne poticaje te kako provjerava financijska izvješća i ostalu dokumentaciju na temelju koje se dodjeljuju poticaji, kao i o samom slučaju Hangar, Ministarstvo gospodarstva nije se izjasnilo. Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta isplatilo je ukupno dvije milijarde kuna bespovratnih sredstava poduzetnicima koji su dodijeljeni temeljem izvršenih i plaćenih aktivnosti po projektima prema svim pozivima koje je Ministarstvo objavilo u posljednje četiri godine.

  • objavljena 29 poziva
  • potpisana 2828 ugovora
  • vrijednost ugovorenih potpora 3,8 mlrd kn
  • isplaćeno 2 mlrd kn
  • dodijeljene potpore generirale 9,2 mlrd kn investicija
  • otvoreno ili sačuvano više od 9000 radnih mjesta

Riječ je o ukupno 29 poziva na dostavu projektnih prijedloga koji su objavljeni u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. za Prioritetne osi “Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija” i “Poslovnu konkurentnost”.

Ukupno je potpisano 2828 ugovora s iznosom bespovratne potpore od 3,8 milijardi kuna, od čega najviše po pozivima ICT, Kompetentnost i razvoj, www vaučeri, Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom (ISO i slične norme), Internacionalizacija poslovanja MSP-ova te E-impuls.

Dodijeljene potpore generirale su 8,22 milijardi kuna investicija, a uz unapređenje poslovanja poduzetnika, poduprtim projektima bi se trebalo otvoriti ili sačuvati više od 9.000 radnih mjesta, od čega najviše po pozivima Kompetentnost i razvoj (2741), E-impuls (2836), ICT (1524), Infrastruktura i oprema (617), Turizam (362) i Inovacije (321).

Mjesečno se isplati 75 mil. kuna, evaluacije nitko ne provodi

“Analiza pokazuje kako na mjesečnoj razini poduzetnike podupiremo s gotovo 75 milijuna kuna isplata kojima se pokrivaju ostvarene investicije kroz nabavu radova, dobara ili usluga.

Ove brojke objavljenih poziva, ugovorenih projekata, planiranog broja novozaposlenih osoba jasan su pokazatelj kako ova Vlada i ovo ministarstvo kontinuirano stvaraju poticajno poduzetničko okruženje i olakšavaju svakodnevno poslovanje poduzetnicima u Hrvatskoj”, istaknuo je ministar gospodarstva Darko Horvat”, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Podsjetimo i da u Hrvatskoj ni jedna institucija, uključujući ministarstva koja provode natječaje, ne evaluira provedene programe. Rijetka su i istraživanja o utjecaju bespovratnih sredstava na poduzeća. Ekonomski institut u listopadu prošle godine predstavio je tako rezultate prvog istraživanja o utjecaju bespovratnih sredstava na mlada mikro i mala poduzeća koje je pokazalo, ukratko, da potpore olakšavaju pristup bankovnim kreditima, povećavaju i stopu preživljavanja poduzeća, ali ne povećavaju im nužno zapošljavanje, produktivnost, prihode i dobit.

Pročitajte i ovo:
Nove regije: Nekim poduzetnicima potpore će se udvostručiti, ima i gubitnika