određeno
Foto: Pixabay

Poslodavci, predstavnici hotelijerskih kuća s mora, sve ranije pohode kontinentalni dio, posebice istok Hrvatske, u potrazi za sezoncima i već godinama preko kontinentalnih područnih ureda.

Tako je vinkovački Područni ured HZZ-a organizirao već osam posjeta poslodavaca koji traže sezonske radnike za turističku sezonu 2019. godinu, piše Glas Slavonije.

Kako bi što bolje odgovorili zahtjevima poslodavaca i kvalitetnije uskladili ponudu i potražnju radnih mjesta, HZZ od studenoga do veljače provodi anketiranje među nezaposlenima o njihovim namjerama i spremnosti za rad na morskim destinacijama.

Dan poslova u turizmu za slavonske županije održava se 18. siječnja u Osijeku pa vinkovački područni ured tog dana organizira prijevoz zainteresiranima.

Veće plaće za deficitarna zanimanja

No, već sada se neslužbeno zna kako su poslodavci spremni za zanimanja kuhara, konobara i slastičara ponuditi veće plaće i za 10 do 20 posto, a uz to sezoncima gotovo svi nude besplatan smještaj i hranu.

>> Ni povećanje plaća neće privući dovoljno turističkih radnika, stručnjaci objasnili zašto

U prošloj godini od siječnja do rujna, u Hrvatskoj su najviše bili traženi kuhari, pomoćni kuhari, konobari i pomoćni kuhari, spremačice, recepcioneri, trgovci, čistači i druga zanimanja u području usluga smještaja i pripreme i služenja hrane te trgovine na veliko i malo.

U tom je razdoblju bila potreba za 23.652 sezonskih radnika u Hrvatskoj, a zaposleno ih je nešto manje, 22.144, što ukazuje da nedostatak sezonskih radnika nije značajan i zabrinjavajući, piše Glas Slavonije.

Osim u Osijeku Dani poslova u turizmu 2019. održat će se i u Zagrebu (25. siječnja) te u Splitu (1. veljače). Ovo je već treća godina kako se početkom godine održavaju Dani poslova u turizmu koje su pokrenuli ministarstva rada i turizma, HZZ, Hrvatska turistička zajednica, HGK, HOK, HUP i Udruga poslodavaca u hotelijerstvu s ciljem većeg zapošljavanja domaće radne snage u turističkom sektoru.

Sezonci se traže u tri županije s najviše nezaposlenih

Dani poslova u turizmu održavaju se Osijeku, Zagrebu i Splitu, središtima triju županija u kojima je registrirana najveća nezaposlenost.

sezoncima
Podaci se odnose na studeni 2018. / Izvor HZZ

Na trećim Danima poslova u turizmu očekuje se preko 10.000 posjetitelja, nezaposlenih osoba, učenika završnih razreda srednjih ugostiteljskih škola te ostalih zainteresiranih za rad na sezonskim poslovima, kažu u HGK.

Prema procjenama Ministarstva turizma Hrvatskoj će, i uz povećano zapošljavanje domaćih radnika, u ovoj godini nedostajati oko 15 tisuća turističkih radnika, zbog čega su povećane i kvote za strane radnike.

Pročitajte i ovo:
Hrvatska planira uvesti 63.000 stranih radnika, sindikati šokirani
Pogledajte koji će poslodavci najviše zapošljavati početkom 2019.