kreditiranje
Marina Puljiz, Domagoj Kradjole i Antonija Zorić / Izvor: HPB

Hrvatska poštanska banka lani je malim i srednjim poduzetnicima plasirala oko dvije milijarde kuna, a za ovu godinu najavila je još ambicioznije kreditiranje poduzetnika. Antonija Zorić, izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima, kazala je da su krediti HPB-a u 2018. porasli za više od 20 posto te da je banka u 2019. spremna za veliki iskorak u poslovanju s poduzetnicima.

“Naš je cilj postati vodeća banka za mala i srednja poduzeća. Fokus nam je na inovacijama i granskoj specijalizaciji, podupiranju poslovanja izvoznika i novih poduzeća. Prema sektorima, fokusirani smo na turizam, trgovinu, prerađivački industriju, poljoprivredu te IT,” kazala je Zorić na današnjoj konferenciji za novinare na kojem je HPB predstavio rezultate poslovanja u 2018. i planove za ovu godinu.

HPB osniva poduzetničke centre

Dodala je da je HPB sklopio ugovor u suradnji s HAMAG-om u programu koji se odnosi na osiguranje kolaterala, što je jedan od najvećih problema za male i srednje poduzetnike, te sa Zagrebačkom burzom za dodatno financiranje poduzeća.

“U ovoj godini osnovat ćemo i Poduzetničke centre za mikro i male poduzetnike, a u malim mjestima dostupni smo kroz urede Hrvatske pošte. Osim toga, digitalnim bankarstvom nudimo poduzetnicima sve više mogućnosti što njihovo poslovanje čini bržim i jeftinijim, u regionalnim centrima za klijente provodimo financijsku edukaciju, a s EBRD-om organiziramo radionice za poduzetnice koje su za nas jedna od prioritetnih skupina klijenata”, najavila je Zorić aktivnosti banke usmjerene na poduzetnike.

Rekordna bruto dobit

Hrvatska poštanska banka lani je ostvarila rekordnu bruto dobit od 183,2 milijuna kuna, dok je neto dobit iznosila 150,2 milijuna kuna. Domagoj Karadjole, član Uprave, istaknuo je da HPB uz rast imovine od sedam posto, zauzeo šestu poziciju na tržištu. Ukupni depoziti banke lani su porasli za 1,16 milijardi kuna. Depoziti su dominantno depoziti građana i to kunski, zbog čega HPB može ponuditi povoljnije kunsko kreditiranje, napomenuo je Karadjole i dodao da je rast kredita stanovništvu u 2018. iznosio 13,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Karadjole je kazao da je HPB smanjio izloženost prema središnjoj državi i velikim poduzećima,ali je povećao kreditiranje ne samo građana i malih i srednjih poduzeća, nego i jedinica lokalne samouprave.

U pripremi 20 velikih projekata

Marina Puljiz, izvršna direktorica Sektora poslovanja s velikim poduzećima i javnim sektorom, precizirala je da je kreditiranje općina i gradova u 2018. povećano za 12,5 posto, te da je volumen plasmana dosegnuo pet milijardi kuna.

“U ovom trenutku razmatramo 20 velikih projekata čijim financiranjem, uz snažniju podršku korištenja EU fondova, želio postati jedna od tri vodeće banke u sufinanciranju i predfinanciranju projekata iz ESIF fondova”, kazala je Puljiz. Dodala je da se razmatraju projekti u energetici posebice obnovljivih izvora energije, stanogradnji, turizmu te infrastrukturi.

Od infrastrukturnih projekata ističu projekti vodno-komunalne infrastrukture u koje općine i gradovi, uz korištenje EU fondova, ove godine planiraju uložiti nekoliko milijardi kuna.

Pročitajt i ovo:
HPB najavio brzo, jednostavno i jeftinije bankarstvo