blockchain partnerstvu
Ilustracija: Fotolia

Hrvatska će ipak potpisati deklaraciju o Europskom blockchain partnerstvu i tako domaćim tvrtkama otvoriti put do 300 milijuna eura investicijskih potpora specifično namijenjenih za blockchain projekte, javlja portal crobitcoin.com. pozivajući se na informacije Vlahe Hrdala, predsjednika Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK).

Prema informacijama Hrdala, Hrvatska će deklaraciju potpisati 27. studenog ove godine.

Početkom ove godine EU je formirala fond od 300 milijuna eura subvencija za blockchain projekte do 2020. godine i pozvala članice da pristupe partnerstvu. Cilj cijelog projekta je razvoj novih tehnologija i jačanje povjerenja građana u digitalne usluge kroz podizanje transparentnosti.

Blockchain je velika prilika za Europu

“U budućnosti, svi javni servisi će koristiti blockchain tehnologiju. Blockchain je velika prilika za Europu i zemlje članice da promisle o svojim informacijskim sustavima, da promiču povjerenje korisnika i zaštitu osobnih podataka, pomognu stvaranju novih poslovnih prilika i uspostave nova područja izvrsnosti, na korist građanima, javnim servisima i poduzećima”, izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo u travnju ove godine kada je većina članica EU potpisala nekoliko sporazuma i partnerstva za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije.

Hrvatska je jedna od svega četiri članice EU koje u travnju ove godine nisu potpisale Deklaraciju o europskom blockchain partnerstvu, što je Vlada tada obrazložila nespremnošću Hrvatske za taj sporazum. Osim Hrvatske, potpis su uskratili Cipar, Grčka i Rumunjska.

Čini se ipak da su hrvatske vlasti primijetile ovaj očigledni lapsus nakon popriličnog revolta iz poslovne i akademske zajednice (posebice u IT sektoru) tako da su zatražili naknadno pristupanje i potpisivanje deklaracije, piše crobitcoin.com.

Inače, Europska komisija do sada je uložila više od 80 milijuna eura u projekte koji podržavaju korištenje blockchain tehnologije.

Pročitajte i ovo:
22 članice EU ujedinjuju digitalna tržišta, Hrvatska nije među njima
Include proglašen tehnološkom zvijezdom u usponu Srednje Europe