kvote
Foto: Pixabay

Hrvatska bi iduće godine trebala otvoriti granice za 63 tisuće stranih radnika! Resorno ministarstvo rada dostavilo je sindikatima i poslodavcima prijedlog odluke da se u 2019. godini odobri dvaput više radnih dozvola za strance u odnosu na ovu godinu, tijekom koje je kvota za strane radnike već bila povećana na 38 tisuća.

Odluku o kvotama priprema Ministarstvo rada uz prethodne konzultacije s poslodavcima, raznim komorama i strukovnim udruženjima tvrtki. Predloženi broj šokirao je sindikaliste, koji pripremaju svoj odgovor, no vjerojatno će primiriti poslodavce koji tvrde da su u stalnoj neuspješnoj potrazi za radnicima, piše Večernji list.

Nedostatak radnika poslodavcima najveći problem

Podsjeća i na prijedlog poslodavaca da Vlada sasvim odustane od režima zapošljavanja stranaca putem kvota te im se dopusti slobodno zapošljavanje ako u određenom roku ne nađu tražene radnike u zemlji. Problem nedostatka radne snage u 2019. bit će daleko izraženiji nego u ovoj godini, upozorili su poslodavci u istraživanju HUP-a o poslovnim očekivanjima. U HUP-ovom barometru optimizma problem nedostatka radnika s ovogodišnjih 2,8 posto u 2019. skočio je na čak 12,9 posto!

“Nedostatak radne snage druga je najveća prepreka u poslovanju hrvatskih poslodavaca. U odnosu na sve ranije godine taj je pokazatelj skočio za pet puta u procjenama za 2019. godinu, što ukazuje na kritičnost i ozbiljnost problema i povezan je s iseljavanjem građana”, upozorio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

radnika
Foto: Pixabay

Samo turizmu treba 15.000 stranih radnika

U strukturi najtraženijih zanimanja prvih pet u studenom činili su prodavač, konobar, kuhar i knjigovođa te liječnik, odnosno stomatolog, navodi Ekonomski institut.

Ministar turizma Gari Capelli izjavio je danas kako će se zbog povećanja potreba za radnicima samo u turističkom sektoru kvota stranih radnika povećati na 15 tisuća. Od toga bi oko trećine trebali biti sezonski radnici, “a ostalo će vjerojatno biti stalno”.

Ministar Capelli je najavio kako će se prvi sajmovi poslova u hrvatskim gradovima održati 18. siječnja.

“Cilj je prvo maksimalno iskoristiti domaću radnu snagu, prekvalifikacije i druge mjere, a kad se to iscrpi posegnuti će za kvotama stranih radnika”, izjavio je Cappelli.

Velika potražnja za građevinskim radnicima

Najveća potražnja za radnicima je u građevinskom sektoru koji je i ove godine među prvima iskoristio dodijeljenu kvotu od blizu 12 tisuća radnika. Ministarstvo rada predlaže da se za 2019. godinu kvota poveća za 18.500 stranaca. Pitanje je hoće li to biti dovoljno, jer neka istraživanja ukazuju da bi rast zapošljavanja u tom sektoru samo u prvom kvartalu iduće godine mogao dosegnuti 32 posto.

Veće kvote odobrit će se i brodogradnji, prerađivačkoj industriji, prometnoj branši koja je ove godine zaposlila jedva pedesetak vozača.

Špediterske su tvrtke ove godine mogle zaposliti oko tisuću stranih vozača u međunarodnom teretnom prometu, no prema podacima MUP-a s kraja listopada, zaposlili su jedva pedesetak, a još 85 dozvola bilo je u postupku. Prijevoznici su imali nešto više sreće sa stranim vozačima autobusa kojih su zaposlili dvjestotinjak, uglavnom iz BiH.

Od završetka recesije Hrvatska je vratila 112 tisuća izgubljenih radnih mjesta, no ako se stanje uspoređuje s vrhuncem zabilježenim krajem 2008. godine, manjak na strani zaposlenosti i dalje iznosi 88 tisuća osoba, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo:
Pogledajte koji će poslodavci najviše zapošljavati početkom 2019.