ekološkom
Foto: Pixabay

Hrvatska je u samom vrhu Europske unije po rastu ekološke poljoprivredne proizvodnje. Prema podacima HGK, pod ekološkim uzgojem 2007. bilo je tek 7.577 hektara, odnosno 0,63 posto ukupno korištenih poljoprivrednih površina. Prošle je godine ta brojka porasla na 103.166 hektara, što je oko sedam posto ukupno korištenih poljoprivrednih površina.

“Zbog brzog rasta tržišta ekološka proizvodnja sve je privlačnija domaćim poljoprivrednicima o čemu najbolje svjedoči podatak da se udio površina pod takvom proizvodnjom u Hrvatskoj udeseterostručio u posljednjih desetak godina”, kaže pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Žaklina Jurišić.

Na eko proizvode Hrvati troše niti 24 eura

Veliki potencijal ekološke proizvodnje otkriva i veličina europskog tržišta za takve proizvode koje se procjenjuje na preko 30 milijardi eura (60-ak eura po stanovniku), dok se u Hrvatskoj kreće oko 100 milijuna eura (23,6 eura po stanovniku).

Udio vrijednosti maloprodaje ekoloških prehrambenih proizvoda u ukupnoj maloprodaji u Hrvatskoj je oko 2,5 posto, a u EU oko pet posto.

Samo u prošloj godini broj ekoloških poljoprivrednih proizvođača porastao je za gotovo devet posto u usporedbi s 2017., što je konkretno povećanje od 351 proizvođača, s 4.023 na 4.374. Rastao je i broj prerađivača za 3,1 posto -s 357 na 368.

Veliki rast ekološkog uzgoja voća i povrća

Što se biljne proizvodnje tiče, najzanimljiviji je porast uzgoja svježeg povrća i jagoda od 51 posto (724 tone više) u usporedbi s 2017. Povećana je i proizvodnja grožđa za 40 posto (porast za 1.616 tona), odnosno maslina za 33,6 posto (328 tona).

Po pitanju ekološkog uzgoja stoke, također bilježimo pozitivne trendove. U usporedbi s 2017. u prošloj godini je broj ekološki uzgojenih goveda porastao za 14 posto (sa 17.226 grla na 19.613), ovaca za 14,2 posto (s 54.583 na 62.315), koza za 24,2 posto (s 3.381 na 4.199) i svinja za 28,5 posto (s 1.468 na 1.887).

Međutim, ozbiljniji pad Hrvatska bilježi u ekološkoj proizvodnji konzumnih jaja, za 12 posto u usporedbi s prošlom godinom (23.000 komada manje).