Krug
Dragica Jerkov, Mirna Lončar Stražičić, Branka Babić i Katica Ercegović

U povodu Svjetskog dana poduzetnica, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug u suradnji s HGK dodijelila je nagrade najuspješnijoj poduzetnici, menadžerici i poduzetnici u domeni socijalnog poduzetništva u 2018. godini.

Poduzetnicom godine proglašena je Branka Babić, direktorica tvrtke Infos iz Splita, nagradu za menadžericu godine dobila je Mirna Lončar Stražičić, predsjednica Uprave Ville Dubrovnik iz Dubrovnika, dok je najboljom poduzetnicom u kategoriji socijalnog poduzetništva proglašena Katica Ercegović, osnivačica Dječjeg vrtića Osmijeh iz Šibenika.

”U zakonskoj podlozi koja ženama jamči identično pravo na osnivanje tvrtke, jednakost plaća, vodeća mjesta u tvrtkama i upravljanje imovinom Hrvatska dobro stoji. Međutim, u Hrvatskoj žene drže tek svaku petu tvrtku. Današnje nagrađene poduzetnice i menadžerice inspiracija su za sve one koje se na poduzetništvo tek trebaju odvažiti”, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović prilikom dodjela nagrada koja se održala 21. svibnja u Županijskoj komori Split.

Dragica Jerkov, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, istaknula je kako je potencijal žena u poduzetništvu dragocjen za svako društvo, “jer žene u poslovanju ne stavljaju profit na prvo mjesto već osobu i međuljudske odnose”.

Poduzetne i uspješne žene kao inspiracija

U obrazloženju nagrada ističe se da je poduzetnica godine Branka Babić tvrtku Infos, koja se bavi izradom informatičkih rješenja, zajedno s partnerima osnovala 1991., a već sredinom 90-ih tvrtka se svrstala u vodeće informatičke tvrtke u Hrvatskoj. Poduzetna i sklona poslovnim izazovima Babić prije pet godina otvorila još jednu tvrtku, Herbium d.o.o., u sasvim drugoj djelatnosti, području prirodnog liječenja, koja također uspješno posluje i polako širi svoje poslovanje.

Nagradu za menadžericu godine dobila je Mirna Lončar Stražičić, predsjednica uprave Ville Dubrovnik, koja je gotovo cijeli svoj radni vijek posvetila radu u turizmu. Villa Dubrovnik je jedan od najekskluzivnijih i najnagrađivanijih hrvatskih boutique hotela, dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja te redovito na vrhu popisa najboljih.

Katica Ercegović, nagrađena u kategoriji socijalnog poduzetništva, je nakon dugogodišnjeg rada kao odgajateljica i mentorica u Gradskim vrtićima Šibenik, 2004. godine osnovala privatnu predškolsku ustanovu, s vizijom mjesta koje će osigurati poticajno okruženje za djecu te biti po mjeri djeteta. Ove godine Dječjem vrtiću Osmijeh su dodijeljena bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za projekt ”I ti imaš razloga za osmijeh”, kojim se putem prilagođavanja radnog vremena dječjeg vrtića radnom vremenu roditelja omogućava usklađivanje poslovnog i obiteljskog života, ističe se u priopćenju HGK.

Od ove godine nagrada za socijalnu poduzetnicu nosi ime Jadranke Radovanić, osnivačice i u dva mandate predsjednice Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, koja je godinama snažno radila na poticanju i jačanju poduzetništva žena.

Pročitajte i ovo:
Rodna ravnopravnost u biznisu tek na papiru, žene odlučile to promijeniti