HT
Foto: Pixabay

Hrvatski Telekom je u prvom polugodištu ove godine investirao je 822 milijuna kuna, 8,3 posto više nego u istom razdoblju lani.

“Ako se naknada za pravo puta smanji za 75 posto, u četiri godine planiramo uložiti 1,4 milijardi kuna samo u optičke mreže, čime bi se pokrivenost svih kućanstava podigla na 50 posto. Ne tražimo smanjenje naknade tako da povećamo svoju profitabilnost, nego da možemo investirati, jer bez Hrvatskog Telekoma nema digitalizacije Hrvatske”, izjavio je Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a na konferenciji za medije u Splitu, priopćili su iz kompanije.

Tomašković je izjavio kako HT u najnoviju tehnologiju i modernizaciju infrastrukture ulaže 25 posto svojih prihoda svake godine, što je iznad prosjeka industrije na europskoj razini.

Naglasio je da kompanija neće biti u stanju održati postojeću razinu investicija bez smanjenja parafiskalnih nameta. Tomašković je napomenuo da naknadu za prava puta ne plaća nijedna kompanija u državnom vlasništvu, a riječ je o naknadi koja je ‘rezervirana’ za telekomunikacijske usluge.

“Ulažemo u novu mobilnu mrežu budućnosti, razvijamo inovativne proizvode i podižemo kvalitetu usluge za privatne i poslovne korisnike, no uz to istražujemo nova područja rasta koja će obogatiti život korisnika u budućnosti. U idućih godinu dana osigurat ćemo svim korisnicima u Hrvatskoj mogućnost pristupa internetskim brzinama od minimalno 20Mbit/s do 1GBits/s”, poručio je Tomašković.

Za parafiskalne namete više od milijardu kuna

Velik dio HT-ovih ulaganja namijenjen je poboljšanju mrežne infrastrukture, u sklopu čega je početkom godine započeo najveći projekt nove mobilne mreže u cijeloj regiji. U dvije godine obuhvatit će više od 2000 lokacija, a visina ulaganja prelazi milijardu kuna, naveli su iz HT-a.

HT planira trostruko povećanje kapaciteta mreže i uspostavljanje preduvjeta za daljnju implementaciju 5G tehnologije i novih inteligentnih usluga poput interneta stvari. To se realizira najnaprednijim tehnološkim konceptima, povećanjem broja lokacija te proširenjem spektra.

Gotovo polovica iznosa kapitalnih ulaganja telekomunikacijskog sektora, odnosno 1,03 milijarde kuna godišnje, odlazi na parafiskalne namete, od čega velik dio na naknadu za pravo puta.

Prema Studiji Ekonomskog instituta, Zagreb, hrvatski model naknade za pravo puta značajno odstupa od europskih praksi.

>> Digitalna transformacija: Na dvije kune investicija telekomi državi plate kunu nameta

Budući da je visina naknade nesrazmjerna vrijednosti zemljišta preko kojeg prolazi elektronička komunikacijska infrastruktura (EKI), studija preporučuje značajno smanjenje naknade za pravo puta.

Preporuke Ekonomskog instituta

EIZG također preporučuje besplatan prolaz (EKI) preko zemljišta u javnom vlasništvu, mogućnost plaćanja jednokratne naknade za pravo puta za EKI, jedinstven model za određivanje visine i načina naplate naknade te uspostavu registra primatelja naknade pri HAKOM-u i centralizirani sustav isplate naknada.

“Hrvatskoj je potrebno usklađivanje regulacije naknade za pravo puta s najboljom praksom najrazvijenijih članica EU-a koje su na vrhu DESI indeksa”, naglasila je Maruška Vizek, ravnateljica EIZG-a.

Vizek je istaknula kako bi se smanjenjem naknade za 75 posto i usmjeravanjem tih sredstava u elektroničku komunikacijsku infrastrukturu u 10 godina generiralo dodatnih 15 tisuća radnih mjesta i ostvario rast BDP-a od jedan posto.

“Izgubljeni prihod zbog smanjenja naknade za pravo puta lokalnim zajednicama bi se mogao vratiti kroz povećane poreze uslijed povećanja ulaganja u novu elektroničku komunikacijsku infrastrukturu”, zaključila je Vizek, navodi se u prioćenju HT-a.

Pročitajte i ovo:
EK otkrila zašto plaćamo najskuplji internet u EU