internet
Boris Drilo, član Uprave HT-a / Izvor: Licencirana fotografija HT

Hrvatski Telekom drugu je godinu zaredom osvojio certifikat P3 – Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj. Od 120 testiranih mobilnih mreža u više od 80 zemalja, mobilna mreža HT-a nalazi se među deset najboljih te je druga najkvalitetnija unutar DT grupe , objavio je HT.

Certifikat P3 uzima se kao svojevrsni standard mjerenja kvalitete mreže i zadovoljstva korisnika telekom operatera. Hrvatski Telekom u ovom je mjerenju ostvario najbolji rezultat u povijesti mjerenja P3 u Hrvatskoj – od mogućih tisuću bodova osvojio je visokih 948, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

Drilo: HT je najveći privatni investitor u Hrvatskoj

Drilo je rekao kako je HT u posljednje četiri godine investirao 7,5 milijardi kuna te da je najveći privatni investitor u Hrvatskoj. U modernizaciju kompletne mobilne mreže diljem zemlje HT planira uložiti oko milijardu kuna.

“Ulaganje u mobilne mreže iznimno je važno za budućnost gospodarstva i čitavog društva. HT je tehnološki lider i predvodnik digitalne transformacije društva te najveći privatni investitor u Hrvatskoj. Sve aktivnosti kojima se bavimo jasno vode ka povezivanju Hrvatske najboljom mrežom”, istaknuo je Boris Drilo.

Nakon što je potpuno modernizirao mrežu u Istri, Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, HT će do kraja 2019. i ostale dijelove Hrvatske pripremiti za implementaciju 5G tehnologije. U HT-u najavljuju da će 5G mrežom prvo pokriti Dubrovnik.

Fiksni internet napokon brži

Fokus je na modernizaciji radijske mreže prema SRAN konceptu – tehnologiji koja osigurava koegzistenciju 2G, 3G, 4G i 5G mreže na istoj opremi, višestruko povećava kapacitet 4G mreže i osigurava funkcionalnost Interneta stvari (IoT).

Nova oprema koja se postavlja osigurava bolju pokrivenost mreže, troši manje energije, a cilj svih aktivnosti koje su se provodile jest omogućiti uvođenje 5G mreže čim se za istu dodijeli potreban radiofrekvencijski spektar, pojasnili su u HT-u.

HT najavljuje da će osim toga ubrzati i fiksni internet na lokacijama gdje trenutno nije moguće pružiti više od 4 i 10 megabita u sekundi. Rješenje je u hibridnoj tehnologiji koja putem mobilne mreže korisnicima fiksnog interneta omogućava brzine i do 30 megabita u sekundi.

Pročitajte i ovo:
Ericsson Nikola Tesla dovodi 5G tehnologiju u Crnu Goru