potpora
Foto: Pixabay

Od sljedećeg petka, 15. veljače, započinje isplata prve rate izravnih plaćanja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi kuna, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje.

Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za: krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve, navodi se u priopćenju.

Mladim poljoprivrednicima dodatnih 43,6 milijuna

Dodatna potpora u iznosu od 43,6 milijuna kuna namijenjena je mladim poljoprivrednicima, dok će 127,4 milijuna kuna potpora male vrijednosti biti isplaćeno za maslinovo ulje, duhan, mliječne krave, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako prva rata poticaja kreće na vrijeme da se poljoprivrednici mogu u miru pripremiti za proljetnu sjetvu.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će u ožujku nastaviti s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13).

Druga rata izravnih plaćanja, uključujući poravnanja, započet će u travnju a završiti do 30. lipnja ove godine. Bit će isplaćeno 870 milijuna kuna, kaže se u priopćenju.

Ove godine bit će isplaćeno i 50 milijuna kuna za novu mjeru uvedenu prošle godine – Mjeru 14, Dobrobit životinja.

U 2019. poljoprivrednicima ukupno 3,6 milijardi kuna

U Ministarstvu podsjećaju da je u studenom 2018. poljoprivrednicima isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od oko 1,1 milijarde kuna. Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima će se ove godine isplatiti ukupno 3,6 milijardi kuna kroz izravna plaćanja temeljem podnesenih Jedinstvenih zahtjeva za potporu u prošloj godini, ističe se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

“Ove godine podebljali smo proračun za potporu poljoprivrednicima, a svoje troškove administracije maksimalno srezali. Isplatit ćemo ukupno 3,6 milijardi kuna. Poljoprivreda je jedan od prioriteta ove Vlade i to se vidi u svakoj odluci, pravilniku i zakonu koji smo do sada pripremili”, istaknuo je Tolušić.

Pročitajte i ovo:
Poljoprivreda: Hrvatska kao i EU pogoduje velikima, hoće li se to promijeniti?