IKEA
Dobitnice natječaja: Jelena Bikić, Nikolina Belančić Arki, Diana Bekavac, Petra Glad Mažar i Tamara Jurković

Od 120 prijavljenih projekata na natječaj Programa ekonomskog osnaživanja ‘Odvažna’, koji su pokrenule tvrtke IKEA Hrvatska i Mastercard, u suradnji sa Zakladom Solidarna i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR), nagrađeno je pet ženskih poduzetničkih inicijativa.

Četirima od njih dodijeljene su donacije u ukupnom iznosu od 250.000 kuna, a jedan projekt je dobio podršku tvrtke IKEA u obliku dobavljačkog ugovora. U finale natječaja ušlo je 25 poduzetnica koje će, uz pet nagrađenih, tijekom sljedećih godinu dana dobiti stručnu potporu u obliku mentorske i edukativne podrške, rečeno je na današnjoj dodjeli nagrada.

Nagrađeni projekti

Među nagrađenim projektima je žitna lađa Zora tvrtke Aurora Colapis iz Zamršja, koja posjetiteljima omogućava turističke izlete po Kupi, učenje o povijesti Karlovačkog Pokuplja te kušanje jedinstvenih lokalnih proizvoda. Projekt ‘Zora’, koji doprinosi oživljavanju ovog ruralnog područja, pokrenula je Jasmina Cvetković sa svojih pet prijateljica, a donacija u sklopu programa ‘Odvažna’ pomoći će im u unapređenju prodajnih i promotivnih aktivnosti.

Zahvaljujući donaciji programa, Mediteranski plesni centar u istarskom gradiću Svetvinčenat bit će pretvoren u prostor visoke tehničke kvalitete, a ženskom timu Zagrebačkog plesnog ansambla bit će omogućene i edukacije o izradi višegodišnjeg poslovnog plana i razvoja EU projekata.

Projektu ‘Book Cafea Paradiso’ tvrtke Dandy iz Otočca donacija će, između ostalog, pomoći u organizaciji književnih večeri, ali i osnaživanju lokalnih proizvođača koji će na događanjima moći predstaviti i svoju ponudu.

Jeleni Bikić, vlasnici brenda prirodne kozmetike Silvan, dobivena donacija pomoći će u certificiranju proizvoda, odlasku na priznate međunarodne sajmove i daljnjem poslovnom umrežavanju.

Peti projekt nije dobio financijsku podršku, ali je dobio ugovor s IKEA-om. Radi se o prvoj društvenoj igri na domaćem tržištu koja je posvećena ženama, “Fierce Women”, a moći će se u robnoj kući IKEA Zagreb. Igra uključuje karte ilustriranih portreta žena iz cijeloga svijeta koje su dale izuzetan doprinos društvu, a nastala je u suradnji poduzetnica u kulturi i umjetnica koje je okupila udruga K-zona iz Zagreba.

Osnaživanje poduzetništva žena

“Rodna ravnopravnost je ljudsko pravo i u skladu je s našim vrijednostima, a rodno ujednačeni timovi dokazano su uspješniji i kreativniji. Stoga je za tvrtke pametno koristiti taj potencijal. Ipak, nije dovoljno poticati rodnu ravnopravnost isključivo u vlastitoj tvrtki, IKEA želi doprinijeti i osnaživanju ravnopravnosti u društvu. Naš je utjecaj snažniji kada to činimo u partnerstvu s drugima, a primjer toga je i natječaj ‘Odvažna’ koji će doprinijeti osnaživanju ženskih poduzetnica i njihovom poslovnom uspjehu”, kazala je Hilde Van Criekinge, direktorica korporativnih komunikacija i održivog razvoja u tvrtki IKEA Jugoistočna Europa.

Ana Subašić i Mastercarda je istaknula da je podrška okruženja jedan od ključnih elemenata za poslovni uspjeh žena. “Nažalost, ni razvijena tržišta nisu imuna na predrasude prema ženskom poduzetništvu pa zato podizanje svijesti o ovom važnom pitanju moramo pretvoriti u djelovanje”, poručila je Subašić.

Projekt ‘Odvažna’ pokrenut je u prosincu prošle godine, a njegov je cilj pružanje stručne i financijske podrške ženama u poduzetništvu, posebno onim projektima koji doprinose ekonomskom osnaživanju žena u nerazvijenim sredinama te ženama koje pripadaju marginaliziranim skupinama.