nagrade
Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša INA-e

INA je osvojila je Deloitteovu Green Frog nagradu za najbolje izvješće o održivosti, dok je HEP osvojio Green Frog nagradu za najveći napredak u izvještavanju u 2018. godini. Svečana dodjela nagrade na razini država srednje Europe, kojima su se ove godine pridružile Rusija i druge države iz Zajednice neovisnih zemalja, po prvi je puta održana u Hrvatskoj, u sklopu konferencije “Ulaganje u održivost”, koju su zajednički organizirali Deloitte, Hrvatska udruga poslodavaca i Global Compact Mreža Hrvatske.

“Nefinancijska izvješća su zapravo izvješća o konkurentnosti tvrtke i njezinoj spremnosti za poslovanje u budućnosti. Pitanje ulaganja u održivost za nas postaje jedna od najvažnijih tema i kolikogod sada takva ulaganja bila zahtjevna, jeftinije je ulagati u održivost, nego ne ulagati”, kazao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Za zelene projekte 3 mlrd eura iz EU fondova

Po ulaganjima u održivi razvoj prednjače velike korporacije, no i sva ostala poduzeća sve se više usmjeravaju prema izvorima financiranja projekata zelenog predznaka. Hrvojka Skoković Harašić, Deloitteova direktorica, napomenula je da se načela održivog razvoja vrednuju u svim projektima koji se financiraju iz EU fondova, dok je kroz nekoliko operativnih programa za projekte održivog razvoja hrvatskih poduzeća rezervirano gotovo tri milijarde eura.

“Ulaganjima u projekte održivog razvoja u poljoprivredi, energetici, obnovljivim izvorima energije, proizvodnji i ostalim sektorima, jača se otpornost na vanjske šokove, pogotovo u vrijeme krize. Povećava se i sinergija s različitim dijelovima ekonomije i društva, pogotovo mladih i žena”, naglasila je Vedrana Jelušić iz Deloittea.

Prednjače Poljska i Hrvatska

Nagradu Green Frog Deloitte dodjeljuje od 2000. , a ove je godine zaprimljeno i ocijenjeno 112 izvješća, najveći broj izvješća dosad. Sva su ovogodišnja izvješća pripremljena u skladu sa smjernicama Međunarodnog vijeća za cjelovito izvješćivanje (IIRC).

Države koje prednjače u cjelovitom izvješćivanju su Poljska (24 posto) i Hrvatska (20 posto. Nagrade za najbolje izvješće o održivosti u srednjoj Europi i Zajednici neovisnih zemalja (CIS) osvojili su Orange Poljska, Nornickel i Plzensky Prazdroj.