Include
Izvor: Include

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagateljima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE.

Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Prema evaluaciji jedne od kompanija iz revizorske velike četvorke, tržišna vrijednost Includea trenutno iznosi 15 milijuna eura, odnosno više od 112 milijuna kuna, a priliku za ulaganje u novom ciklusu odmah su prepoznali kvalificirani ulagatelji koji su prije otvaranja kampanje za širu javnost upisali više od 825 tisuća eura.

Maksimalni je iznos koji Include planira prikupiti u ovom krugu financiranja dva milijuna eura.

Financijski planovi kompanije Include

Include
Izvor: Include

“Od osnivanja 2014. stalno rastemo. Prošlu smo godinu završili s dobiti, a već smo prvi kvartal ove godine ostvarili udvostručenje prihoda u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Trenutno smo prisutni na 42 tržišta na pet kontinenata, s više od tisuću instaliranih proizvoda iz naših Steora i Monna linija proizvoda. Raduje me što su ulagači ponovno prepoznali tržišni i razvojni potencijal naše kompanije”, rekao je Mrvoš tijekom predstavljanja kampanje.

Include vodeći u prikupljanju kapitala na Funderbeamu

Prikupljeni će kapital Include iskoristiti za unapređenje i povećanje proizvodnih, razvojnih i kapaciteta za testiranje, kupovinu opreme poput komore za simulaciju vremenskih uvjeta, razvoj novih dopunskih proizvoda, kupovinu materijala s duljim rokom isporuke, razvoj novih partnerskih programa, kao i prezentacije na globalnim Smart City i DOOH priredbama, izvijestili su iz tvrtke.

Povratak Includea velika je vijest i za Funderbeam SEE. “Novi ciklus financiranja Includea potvrda je njihove uspješnosti, kao i modela prikupljanja kapitala preko Funderbeama. Kako je Include prije dvije godine bila najveća kampanja na Funderbeamu, očekujemo da će i ovaj put ponoviti isto iako su se u međuvremenu i iznosi koji se prikupljaju na platformi povećali”, kaže Damir Bićanić, direktor Funderbeam SEE.

Ivana Šoljan vodeća ulagateljica u Include

Ivana Šoljan, koja je ponovno vodeća ulagateljica u Include, ističe kako je Include rastao iznad svih očekivanja. Revizorska kuća Deloitte je Include prošle godine proglasila “Zvijezdom u usponu” među tehnološkim kompanijama srednje Europe. Kompanija Ivana Mrvoša je od osnivanja 2014. do kraja 2017. godine ostvarila rast prihoda od 1.950 posto (!) i prva je tvrtka iz Hrvatske koja je ikada pobijedila u kategoriji Zvijezda u usponu na Deloitteovom natječaju.

>> Include proglašen tehnološkom zvijezdom u usponu Srednje Europe

“Ivan je lider koji je svoj tim iznimno brzo profesionalizirao, kompanija je međunarodno prisutna i relevantna, a njihovi proizvodi izazivaju veliko zanimanje korisnika i kupaca. Vjerujem kako je ovo tek jedna od dokapitalizacija koje će dovesti i do njihovog izlaska na burzu u budućnosti”, naglasila je Šoljan.

Pet godina danonoćnog i krvavog rada

Include će za nekoliko dana proslaviti pet godina koje su za Mrvoša, ističe, bile godine danonoćnog i krvavog rada. “2009. godine imao sam 14 godina. Te godine počelo je dugo i teško razdoblje za našu obitelj. Financijska kriza pokosila je apsolutno sve, pa tako i tvrtku moga oca koja nije uspjela naplatiti hrpu svojih potraživanja, što je za posljedicu imalo da smo nekim danima nas petero živjeli od svega dvadesetak kuna. Otac i ja znali smo ponekad i po najvećoj zimi zavarivati ograde, samo da skupimo nešto novca. Mene tog razdoblja nikad nije bilo sramota… dapače, tada sam najviše i najbolje naučio koliko život može biti surov i koliko se treba boriti za opstanak.

Bez obzira na sve što nam se dogodilo, već krajem srednje škole odlučio sam pokrenuti vlastiti tvrtku. Snovi tada nisu bili o pametnim klupama ni svjetskom uspjehu, već jednostavno o bilo kakvoj zaradi koja bi mi donijela koju kunu više. Ideja servisa računala i izrade web stranica nije zaživjela pa sam nakon toga jednostavno odlučio pokušati raditi ono što volim – kreirati proizvode koji zbilja imaju svrhu… Ostatak priče danas već znate, objavio je Ivan Mrvoš na svojoj Facebook stranici neposredno nakon lansiranja crowdfunding kampanje.

Include
Ivan Mrvoš 2015. u fazi intenzivnog razvoja startupa / Izvor: Include

Include prisutan u 42 zemlje, njegova rješenja koriste globalni lideri

Include je za svoj inovativni, pametni urbani namještaj već osvojio relevantne nagrade i priznanja, poput Deloitteova Technology Fast 50 i Forbesovog priznanja 30 under 30 za Ivana Mrvoša.

Danas klupe Steora osim punjenja uređaja, Wi-Fi sustava i noćne rasvjete, omogućuju i nadzor javnih površina putem naprednih kamera ili digitalno oglašavanje putem LCD ekrana uz korištenje tehnologije prepoznavanja prolaznika, čime se reklamna kampanja može usmjeriti ciljanim korisnicima.

Dashboard na pametnim klupama Steora najnapredniji je Smart City sustav za upravljanje i nadzor pametnih proizvoda u javnim prostorima. O kvaliteti sustava dovoljno govori kako je implementiran u rješenja vodećih globalnih telekom grupacija.

Include je trenutno prisutan u više od 260 gradova u 42 zemlje na pet kontinenata, gdje su instalirali više od tisuću proizvoda iz linija pametnih klupa Steora i cikloklupa Monna. Zapošljavaju 30 ljudi u razvoju, prodaji, proizvodnji, marketingu i financijama.

Među 15 globalnih partnera koji distribuiraju njihove proizvode ističe se Deutsche Telekom, koji koristi neka od njihovih pametnih rješenja. Prošle su godine prodali 445 klupa i zabilježili oko devet milijuna kuna prihoda.

Include
Damir Bićanić, Ivana Šoljan, Ivan Mroviš i Ivana Gažić / Izvor: ZSE

Ambiciozni planovi Funderbeama

Priče o uspjehu Includea i Funderbeama SEE svjedoče o živosti i inovativnosti hrvatskih poduzetnika, kao i tome da postoje ulagatelji sposobni prepoznati velik potencijal razvoja izvan ranije poznatih modela ulaganja i rasta, ističu i u Zagrebačkoj burza koja je suosnivač Funderbeama.

“Druga runda tvrtke Include, naše prve kampanje na Funderbeam SEE, dokaz je da uz adekvatno financijsko okruženje možemo osigurati rast kompanija koje u budućnosti imaju potencijala da se listaju na Zagrebačkoj burzi, te tako daju značajan doprinos razvoju hrvatskog financijskog tržišta”, istaknula je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Planovi Funderbeama za ovu godinu su vrlo ambiciozni, najavljuje Bićanić te dodaje kako na globalnom planiraju u potpunosti aktivirati tržišta Skandinavije i Velike Britanije te otvoriti tržište u Singapuru.

“U našoj regiji Funderbeam SEE ulagateljima će omogućiti plasman kapitala u barem još četiri nove kompanije”, najavio je Bićanić.

Pročitajte i ovo:
TDA nova zvijezda Funderbeama, Deak najavio ekspanziju