Include
Ivan Mrvoš (u sredini), osnivač i direktor tvrtke Include sa svojim timom

Hrvatska tvrtka Include srednjoeuropska je Zvijezda u usponu među tehnološkim kompanijama, dok je najbrže rastuća domaća kompanija, Q Software, treća među 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Srednjoj Europi, objavio je Deloitte rezultate svog tradicionalnog natječaja na kojem prema kriteriju rasta prihoda bira 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Srednjoj Europi.

Tvrtke stare tri godine ne zadovoljavaju kriterije za uvrštenje u ljestvicu pedeset najbrže rastućih i njima je namijenjena kategorija Zvijezda u usponu. Međutim, za njih se procjenjuje da će vjerojatno u idućim godinama nastaviti rast i uvrstiti se među 50 najbrže rastućih kompanija.

Include, solinska kompanija Ivana Mrvoša, je od 2014. do kraja 2017. godine ostvario rast prihoda od 1.950 posto. Prva je tvrtka iz Hrvatske koja je ikada pobijedila u kategoriji Zvijezda u usponu na Deloitteovom natječaju.

>> Digitalna ekonomija: Blockchainom do kapitala i dividende

Iz Hrvatske se ove godine među 50 najbrže rastućih uvrstilo osam tvrtki. Osim Includea koji je pobjednik u posebnoj kategoriji, sedam tvrtki se plasiralo u glavnoj kategoriji najbrže rastućih:

Q Software je zauzeo treće mjesto s rastom prihoda od 3.894 posto, Ars Futura je na 10. mjestu (rast prihoda je 914 posto), Microblink na 14. mjestu (702 posto), Rimac Automobili je na 36. mjestu (361 posto), Infinum na 40. mjestu (315 posto), Telum na 41. mjestu (313 posto) te Profico na 47. mjestu s 272 posto rasta.

Q Software ispunio visoka očekivanja

Plasman Q Softwarea, Ars Future i Microblinka u Deloitteu ocjenjuju izvrsnim, s obzirom na to da su debitanti u kategoriji. Sve navedene tvrtke osnovane su 2013. i tek su ove godine ostvarile mogućnost sudjelovanja u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih, tumače u Deloitteu.

Tvrtka Q Software koja je prošle godine bila plasirana na drugom mjestu u kategoriji Zvijezda u usponu, a ovogodišnjim osvojenim trećim mjestom izjednačila je najbolji rezultat hrvatskih tvrtki u glavnoj kategoriji s tvrtkom CROZ koja je bila treća još davne 2008. godine.

Podsjeća da se Profico već drugi put uvrstio među 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe. Tvrtkama Rimac Automobili i Telum je ovo treći uzastopni plasman, dok Infinum u Deloitteu ocjenjuju kao legende natječaja budući da su se u posljednjih šest godina već peti put uvrstile na listu najbrže rastućih”, kaže Zlatko Bazianec, partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja i rukovoditelj hrvatskog ureda.

Include
Ilustracija: Fotolia

Rekordne stope rasta

Prosječna stopa rasta prihoda 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe iznosi rekordnih 1.290 posto u razdoblju od 2014. do početka ove godine.

Ovo je već treća godina zaredom u kojoj je zabilježen rast iznad rekordnih 1.000 posto, čime je ne samo otklonjena svaka sumnja u izvanredne rezultate prethodnih godina nego se u prvi plan ističe održivost trenutnog procvata tehnološkog sektora u Srednjoj Europi, ističu u Deloitteu.

Ovogodišnji poredak je malo drugačiji od prethodnih godina (2016. i 2017.) u kojima su se u prvih pet na listi u pravilu plasirale nove tvrtke. Ove godine su dvije tvrtke iz prethodne godine zadržale plasman u prvih pet drugu godinu za redom.

Česi vodeći

To su dvije češke tvrtke, gdje je na prvom mjestu tvrtka specijalizirana za 3D printanje, Prusa Research (prošle godine treća) i na drugom mjestu tvrtka za on-line rezervacije letova Kiwi.com, prošlogodišnji pobjednik natječaja.

“Ono što je najzanimljivije za ove dvije tvrtke je ogromno ubrzanje četverogodišnjih stopa rasta koje su imale unutar ove dvije godine. Kiwi.com je od prošlogodišnjeg natječaja rastao sa 7.165 posto na nevjerojatnih 14.337 posto, dok je skok od 6.910 posto do izvanrednih 17.118 posto koje je ostvarila Prusa doista čudesan”, kaže Bazianec.

“Gledajući ove visoke stope rasta, rast koji je postigla treće plasirana hrvatska tvrtka Q Software od 3.894 posto – izgleda običan, ali to nikako nije i pokazuje izvanredan uspjeh naše tvrtke na ovogodišnjem natječaju”, ističe.

Isto vrijedi i za četvrto mjesto koje je postigla tvrtka Slido iz Slovačke, interaktivna platforma za sastanke i događanja (2.971 posto), te peto mjesto Pilulke, maloprodajna ljekarna iz Češke s rastom od 1.681 posto.

Poljaci prednjače brojem brzo rastućih tvrtki

Inače, na ovogodišnjoj se ljestvici pedeset najbrže rastućih tvrtki nalaze tvrtke iz deset zemalja Srednje Europe, i to sljedećim redoslijedom od najveće prema najmanjoj brojčanoj zastupljenosti: 18 iz Poljske, osam iz Litve, sedam iz Hrvatske i Češke, tri iz Slovačke, po dvije iz Mađarske i Latvije te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Estonije i Rumunjske.

“Mlade i neustrašive tvrtke uključene u ovogodišnji natječaj 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe očajnički žele promijeniti svijet na bolje. To je nevjerojatno uzbudljivo, pogotovo kada osjetite kako ostatak svijeta sve više prepoznaje Srednju Europu kao mjesto otkuda dolazi sve više tehnoloških otkrića”, prokomentirala je Agnieszka Zielińska, voditeljica Programa pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki za Deloitte u Srednjoj Europi.

Include
Foto: Pixabay

Češki ZOOT vodi među velikim kompanijama

U skupini Pet najvećih su brzo rastuće velike tvrtke, koji se zbog svoje veličine povećanjem prihoda ne mogu mjeriti s manjim tvrtkama uvrštenima u pedeset najbrže rastućih.

Ovogodišnji pobjednik skupine je, drugu godinu za redom, češki ZOOT, tvrtka za maloprodaju modne odjeće i obuće putem interneta i fizičkih trgovina, koja kroz promatrano razdoblje bilježi rast prihoda od 513 posto.

Sa stopom rasta prihoda od 415 posto slijedi ju poljska tvrtka za marketing i retargeting poslovanja RTB House, a na trećem mjestu je latvijska tvrtka Booking Group za on-line Rent-A-Car s 271 postotnim rastom prihoda.

Treći dobitnik godišnje Nagrade za najdisruptivniju inovaciju MDI – Most Disruptive Innovation) je litvanski Brolis Semiconductors, visoko inovativna tvrtka koja koristi naprednu infracrvenu fotonsku tehnologiju za razvijanje nove vrste senzora koji mogu obraditi kritična očitanja krvi bez probijanja kože.

Poljacima nagrada za društvenu inovaciju

Deloitte je ove godine pokrenuo i nagradu za društvenu inovaciju, namijenjena trgovačkim društvima koja svojim proizvodima ili uslugama pridonose djelotvornom ostvarenju barem jednog UN-ova cilja održivog razvoja za 2030.

Dobitnik prve Nagrade za društvenu inovaciju je poljska tvrtka Saule Technologies, koja je razvila novu generaciju solarnih ploča, izrađenih od tanke, savitljive folije koju je moguće omotati oko zgrada.

Komentirajući dobitnike nagrada MDI i za društveni učinak, Agnieszka Zielińska je ocijenila da se radi o primjerima svjetske klase.

“Ne samo zato što se radi o visokoobrazovanim ljudima s velikim idejama, nego i o ljudima sa željom, poslovnim vještinama i strastima koji su potrebni za njihovo komercijaliziranje, a time i poboljšanje života milijuna ljudi diljem planeta”, zaključila je Zielińska.

Pročitajte i ovo:
Gerd Leonhard: Ne učite djecu rutinskim poslovima, jamčite im nezaposlenost