Infobip
Silvio Kutić

Jedna od najvećih i najbrže rastućih domaćih IT kompanija Infobip iz Vodnjana planira krenuti u inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) na burzi u New Yorku, objavio je Bloomberg. Informaciju je potvrdio jedan od njegova osnivača Silvio Kutić.

“IPO je nešto o čemu trenutno razgovaramo. Neprestano razmišljamo i provjeravamo kada ići u ovom pravcu, možda u narednih nekoliko mjeseci, pola godine, godinu dana, donijet će se odluka”, izjavio je u telefonskom razgovoru za Bloomberg Silvio Kutić, suosnivač i glavni izvršni direktor Infobipa.

>> Tko je najbogatiji Hrvat – Silvio Kutić ili Mate Rimac?

Kutić je rekao kako je tvrtka u prošloj godini ostvarila 435 milijuna eura prihoda, odnosno oko 3,2 milijarde kuna ukupno i to sa svojih 1750 zaposlenih u uredima diljem svijeta koji je sada već više od 60.

Infobip u Hrvatskoj ima ukupne prihode od 178,7 milijuna kuna te 6,6 milijuna kuna bruto dobiti. U Hrvatskoj ima 544 zaposlena.

Rast prihoda od 86 posto

Kutić je izjavio kako je kompanija u posljednje dvije godine ostvarivala godišnji rast prihoda po stopi od oko 30 posto, a ove godine čak ubrzavaju taj rast. U drugom kvartalu ove godine imali su rast prihoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine 86 posto.

Infobip želi rasti na američkom tržištu i zbog toga su otvorili i svoj drugi ured u SAD-u i to u New Yorku nakon čega su preuzeli dio poslovanja Ericssona.

“Danas oko 35 posto našeg prihoda dolazi od američkih kupaca, ali to su digitalne izvorne tvrtke iz Silicijske doline koje posluju s nama diljem svijeta”, objasnio je Kutić i dodao da je za IT tvrtku važno biti na američkoj burzi radi likvidnosti i bolje vidljivosti.

“To bi bila kruna našeg posla”, izjavio je Kutić za Bloomberg o planovima za IPO.

Infobip ima vrlo ambiciozne planove razvoja. Prema najavama, u iduće tri godine žele zaposliti po tisuću inženjera i programera, a od Vodnjana napraviti tehnološko-znanstveni grad u koji će dovesti stručnjake iz cijelog svijeta.

Pročitajte i ovo:
EY poduzetnici godine: Infobip, čudo iz Vodnjana