inovativnim
Foto: Pixabay

Ministarstvo gospodarstva raspisalo je natječaj za novoosnovana mala i srednja poduzeća na kojem će se dodijeliti ukupno 150 milijuna kuna za uvođenje inovacija koje rezultiraju proizvodom, odnosno uslugom koja je novost na tržištu.

Novoosnovanim inovativnim poduzećima dodjeljivat će se bespovratne potpore za lansiranje novih proizvoda i usluga koje imaju potencijal rasta i izvoza, s naglaskom na radikalne inovacije i znatno poboljšanje u komercijalizaciji proizvoda i usluga.

Ministarstvo gospodarstva najavilo je da će se prijave početi zaprimati 15. veljače 2019. u 11 sati, a kraj prijava planiran je za 29. lipanj 2020. godine.

Minimalni iznos bespovratnih potpora po pojedinom projektu iznosi 150.000 kuna, a maksimalni čak 1,4 milijuna kuna. Intenzitet potpore iznosi do 85 posto prihvatljivih troškova.

Potpore samo za mlada poduzeća

Na natječaj se mogu prijaviti pravne i fizičke osobe koje spadaju u kategoriju mikro, malih i srednjih poduzetnika i koji su osnovali poduzeće najviše 36 mjeseci prije dana predaje projektnog prijedloga.

Kako bi se izbjegle zloupotrebe, na natječaj se neće moći prijaviti postojeća poduzeća koja će se zatvoriti i ponovno otvoriti. U uputama je naime precizirano da poduzeća kontrolirana od strane vlasnika prethodno zatvorenih poduzeća ne mogu koristiti ovu potporu ako je novo poduzeće operativno u istim ili srodnim sektorima kao i zatvorena tvrtka.

Ograničenje se odnosi na razdoblje od 12 mjeseci od dana na koji je poduzeće zatvoreno.

Prema propozicijama natječaja potpore će se dodjeljivati između ostalog za prilagodbu razvijenog i demonstriranog u operativnom okruženju proizvoda/usluge zahtjevima tržišta, uključujući testiranje i ugradnju testnih rezultata u završni proizvod/uslugu te optimizaciju; transfer znanja i tehnologije, uključujući povezane savjetodavne usluge i osposobljavanje djelatnika; reviziju studije izvedivosti; dizajn proizvoda; zaštitu intelektualnog vlasništva, izradu marketinškog plana; istraživanje i testiranje tržišta za inovaciju i slične aktivnosti, uključujući i pripreme za sljedeći ciklus investiranja i privlačenje dodatnih sredstava financiranja.

Više informacija o natječaju možete saznati ovdje.

Pročitajte i ovo:
Većina domaćih tvrtki ne zna kako do potpora za istraživanje i razvoj
Potpore pomažu preživljavanju poduzeća, ali ih poduzetnici sve više izbjegavaju