obveznica
Foto: Pixabay

U šest godina članstva u Europskoj uniji Hrvatska je udvostručila robni izvoz, dok porast izvoza u zemlje EU od ulaska iznosi 78,5 posto, objavila je Hrvatska gospodarska komora.

“To znači da su tvrtke očito prepoznale pogodnosti jedinstvenog tržišta, bescarinskog poslovanja, ukidanja necarinskih prepreka, ubrzavanje prekograničnog prometa i pružanja prekograničnih usluga. Ono u čemu smo podbacili na početku članstva bilo je povlačenje sredstava iz EU fondova, no i to se poboljšava”, kaže predsjednik HGK Luka Burilović.

>> Po robnom izvozu Hrvatska uvjerljivo zadnja u EU 10

Iz EU fondova isplaćeno tek 2,6 milijardi eura

Prema podacima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, od 10,7 milijardi eura bespovratnih sredstava, koliko je Hrvatskoj stavljeno na raspolaganje kroz europske strukturne i investicijske fondove, do lipnja ove godine ugovoreno je 69,21 posto ukupnih sredstava, odnosno preko 7,4 milijarde eura.

Korisnicima je isplaćeno 24,18 posto od ukupno raspoloživih sredstava, odnosno gotovo 2,6 milijarde eura.

Financijskim instrumentima podržano je oko 1.400 poduzetnika koji su investirali ukupno 276 milijuna eura u razvojne projekte malog gospodarstva, čime se omogućilo stvaranje više od 3.600 novih radnih mjesta, ističu u HGK.

U Hrvatskoj prevelike administrativne prepreke

Iskustva hrvatskih poduzeća na temelju dosadašnjih anketa koje je provodila HGK, na uzorku od 420 poduzeća, pokazalo je da 55 posto ispitanih poduzetnika ima aktivnosti na zajedničkom EU tržištu od čega najviše na tržištima Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.

Preko 40 posto ispitanih poduzetnika smatralo je kako još uvijek postoje prepreke za njihovu tvrtku na jedinstvenom tržištu EU, a to se najviše odnosi na nejednake troškove poslovanja, odnosno različite porezne sustave te nedostatak informiranosti o mogućnostima jedinstvenog tržišta.

Čak preko 60 posto ispitanika smatralo je da je jednostavnije poslovati na nekom drugom EU tržištu nego u Hrvatskoj, a najveći “krivac” tome su velike administrativne prepreke u RH te neusklađenost domaćih propisa s onima u EU.

Pročitajte i ovo:
Hrvatska tek malo bolja od Venezuele, daleko iza Rumunjske i Bugarske