brodogradilište
Izvor: Uljanik

Jutarnji list danas je objavio preslike ponude za strateško partnerstvo kojeg je Uljanik grupi dostavio Kermas energija Danka Končara te pisma namjere DIV Grupe Tomislava Debeljaka na temelju koji tvrdi da Končar Uljaniku nije ponudio ništa, dok je DIV ponudio 682 milijuna kuna i otkup 25 posto Viktora Lenca.

Istovremeno je Glas Istre objavio da je u posjedu sažetka Programa restrukturiranja Uljanika sastavljenog u svibnju ove godine na 50-tak stranica. Planom restrukturiranja predviđeno je smanjenje broja zaposlenih s 2.613 zaposlenih na oko 2.000, uz otpremnine u visini 155.500 kuna.

Uljanik u marine spreman uložiti 225 milijuna kuna

U sažetku se nigdje ne spominje gradnja hotela, apartmana ili rezidencijalnih stanova, no da se određena prenamjena sprema, potvrđuje podatak da “diversifikacija poslovanja podrazumijeva prenamjenu dijela površine koja se trenutno koristi za brodogradnju, a sve kako bi se razvili infrastruktura i objekti potrebni za marinu i metalne konstrukcije”, piše Glas Istre.

Dodaje kako je u planu predviđen vlastiti doprinos Uljanika u obliku investicije od oko 225 milijuna kuna u projekt marine. Realizacija tog projekta, piše nadalje u Planu, ovisit će o odluci Vlade Republike Hrvatske da produži koncesiju za područje Arsenala za dodatnih 40 godina ili više i da prilagodi svrhu koncesije kako bi aktivnosti vezane uz servisno-uslužne djelatnosti i proizvodnju bile dozvoljene na površini od gotovo 300.000 četvornih metara (kopno i more).

JL: NO Uljanika je glasao prema unaprijed donesenoj odluci

Jutarnji list pak navodi kako je sve više potvrda toga da je Nadzorni odbor Uljanika proljetos u odabiru Danka Končara za strateškog partnera kompanije nije vrednovao Končarovu i druge pristigle ponude, nego je glasao prema unaprijed donesenoj odluci.

List piše da u ponudi Končarove Kermas energije, na temelju koje ga je NO Uljanika izabrao za strateškog partnera, ne postoji nijedna brojka, nikakvo ozbiljno preuzimanje konkretne obveze ili bilo kakav dokaz o uvjerljivosti ponuđača u odnosu na ono što se tražilo u raspisanom natječaju Uljanika d.d. za izbor strateškog ulagača. “Radi se, ukratko, o ponudi koja sadrži najopreznije moguće i uopćene formulacije”, upozorava Jutarnji.

List se poziva i na izjavu koju je član NO-a Uljanika Đino Šverko prekjučer dao RTL-u prema kojoj su sindikati bili protiv ponude iz Hong Konga zato što je bila uvjetovana izlaskom države iz Uljanika. “A ponuda DIV-a, rekao je, sindikatima nije bila prihvatljiva jer je DIV nakon ulaska u Brodosplit u splitskom škveru osnovao 55 tvrtki”, piše Jutarnji list.

Ponuda DIV-a sadržavala je spremnost dokapitalizacije Uljanik grupe s 302 milijuna kuna, otkup svih dionica Uljanik grupe u 3. maju u iznosu od 380 milijuna te otkup do 24,9 posto dionica remontnog brodogradilišta Viktor Lenac, koji je također u suvlasništvu Uljanik grupe. DIV je u ponudi ulaganja stavio zadršku za slučaj da Vlada i Europska komisija uskrate potporu za restrukturiranje Uljanik grupe”, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo:
Koliko zapravo vrijedi Uljanik?