investicije
Foto: Pixabay

Europski investicijski fond (EIF) i Fil Rouge Capital potpisali su Sporazum o financiranju razine II kojim je omogućeno lansiranje financijskog instrumenta ESIF Fond rizičnog kapitala, uključujući i Akceleratorsku komponentu. Potpisivanjem Sporazuma Fil Rouge Capital je postao upravitelj fonda zahvaljujući bogatom iskustvu u upravljanju fondovima rizičnog kapitala i akceleratorima, priopćili su iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Ovaj financijski instrument ukupne vrijednosti preko 42 milijuna eura bit će usmjeren na ranije faze ulaganja u svrhu potpore razvoju inovativnih poduzetnika.

Radi se o fondu čijim će se sredstvima utjecati na kapitalno osnaživanje poduzetnika što je kod mnogih u ovom trenutku ključno za daljnji nastavak razvoja poslovanja. Kapital iz ovog fonda prvenstveno je usmjeren u sektore s visokim potencijalom rasta, odnosno za inovativna poduzeća u početnoj fazi razvoja te poduzeća u naprednijoj fazi razvoja koja još nisu provela javnu ponudu dionica. Prema najavama, Fond će početi raditi 1. lipnja.

Fil Rouge Capital privukao 7 milijun eura privatnog kapitala

Od odabranog upravitelja fonda očekuje se da privuče privatni kapital koji će se, uz EU sredstva, ulagati u obećavajuće poslovne pothvate, te osigurati mentorstvo i druge razvojne usluge poduzetnicima početnicima u koje će ulagati.

Do sada je Fil Rouge Capital za ovaj financijski instrument privukao interes od skoro sedam milijuna eura privatnog kapitala, uz najavu mogućnosti povećanja tog iznosa. Rizični kapital prikupljat će se prvenstveno za investicije usmjerene u tehnološke sektore s visokim potencijalom rasta.

“Ovaj novi fond značit će promjenu za startup tržište u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital moći će uložiti 42 milijuna eura u čitav spektar poduzetnika početnika, od najranije faze inkubacije, preko akceleracije i konačno do faze rasta startupova. Već smo vidjeli da u Hrvatskoj ima mnogo talenata koji mogu imati koristi od ulaganja ovog fonda i od smjernica koje Fil Rouge može dati s pomoću međunarodne mreže mentora”, izjavio je Julien Coustaury, predstavnik upravitelja fonda Fil Rouge Capitala II.

ESIF zajmovima podržano 1575 poduzetnika

Financijski instrument ESIF Fond rizičnog kapitala je deseti po redu koji je lansiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, čime je na raspolaganje hrvatskom tržištu stavljeno više od 550 milijuna eura.

Zahvaljujući financijskim instrumentima podržano je 1.575 poduzetnika koji su investirali 344 milijuna eura u razvojne projekte malog gospodarstva, čime se omogućilo stvaranje više od 4.100 novih radnih mjesta, ističu u Ministarstvu.

Temelji za pokretanje ESIF Fonda rizičnog kapitala postavljeni su u lipnju prošle godine potpisivanjem Sporazuma o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i EIF-a kojemu je Ministarstvo dodijelilo 35 milijuna eura EU sredstava i povjerilo provedbu ESIF Fonda rizičnog kapitala. EIF je Fil Rouge za upravitelja odabrao u natjecateljskom postupku s osam kandidata koji su se prijavili na poziv na iskazivanje interesa.

Pročitajte i ovo:
EIF i HBOR osigurali 70 milijuna eura za fondove rizičnog kapitala