paušalce
Ministar financija Zdravko Marić / Izvor: Licencirana fotografija

Ministar financija Zdravko Marić prošlog tjedna je na poreznoj konferenciji koju su organizirali Ekonomski fakultet u Zagrebu i Deloitte rekao kako su niska stopa oporezivanja i jednostavnost vođenja knjiga doveli do velikog rasta obrtnika paušalaca i slobodnih djelatnosti, zbog čega će Ministarstvo financija ‘posebno razmotriti taj segment i vidjeti kako ga tretirati u budućnosti’, o čemu je izvijestio Prvi plan.

Takva najava ministra Marića izazvala je velike reakcije na društvenim mrežama, zbog straha od većeg poreza. Neki od paušalaca pisali su kako će otvarati obrte u drugim zemljama Europske unije i kako će Ministarstvo financija na čelu s Marićem krenuti u njihovu sječu, primijetio je Tportal koji je od ministra Marića zatražio pojašnjenje.

Marić: Želio sam animirati poduzetnike za ulaz u sustav paušalaca

“Nisam najavljivao nikakve promjene, već sam samo konstatirao ono što smo promijenili do sada. Održao sam govor i nemam što najavljivati jer je tek stupilo na snagu ono što smo napravili za paušalce. Porezna politika za 2019. je definirana, nema se tu što mijenjati”, izjavio je Marić za Tportal.

Dodao je da paušalaca ima oko 37.000 te da mu se stalno govori da je protiv malih i srednjih, a oni su zapravo najviše dobili.

“Paušalci nemaju poslovne knjige i vode samo evidenciju o prometu pa sam u govoru iskoristio priliku da ukažem na sve pogodnosti te da ih opet pozovem i animiram za ulaz u sustav paušalaca.

Stimulativan porezni tretman  (poveznica se otvara u novom prozoru)

Paušalci godišnje plaćaju od 1.500 do 5.000 kuna poreza, a to je stvarno stimulativno. Gledat ćemo kako smanjivati porezno i administrativno opterećenje. Stalno smanjujem poreze, a stalno se govori da ih povećavam. Porez na dobit za male poduzetnike smanjen je na 12 posto, a plaća ga njih 85 posto”, izjavio je Marić.

U jučerašnjoj izjavi ministar Marić je zapravo ponovio ono što je rekao na Poreznoj konferenciji. Podsjetimo, u izvješću s tog događaja istaknuli smo da će Ministarstvo financija pod lupu staviti ‘paušaliste’ i ‘slobodnjake’, ali da ministar Marić nije precizirao u kom smjeru će promjene ići te kada će se dogoditi.

Primijetili smo kako se može očekivati da će Ministarstvo financija izmjene pripremati tijekom ove godine. Iz jučerašnje izjave ministra Marića još uvijek, međutim, nije jasno kako će Ministarstvo financija porezno tretirati obrtnike paušalce u budućnosti (2020.?).

Pročitajte i ovo:
Marić najavio promjene u poreznom tretmanu paušalista i ‘slobodnjaka’