poreze
Ministar financija Zdravko Marić / Izvor: Screenshot N1

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je za 24sata da će od ožujka Hrvatska ukinuti online klađenje tako što će blokirati pristup njihovim internetskim stranicama. Blokiranje stranica bit će moguće nakon što se donese pravilnik o provedbi Općeg poreznog zakona.

Nacrt pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona je u javnoj raspravi do 18. veljače, a njime se razrađuje mogućnosti blokiranja pristupa sadržaju internet stranice putem koje se obavlja nedozvoljena gospodarska djelatnost, odnosno izbjegavaju se propisane obveze i ostvaruju nepripadajuće porezne pogodnosti.

Kladionice se izrijekom ne navode, ali blokirat će se oni koji nude “robu i usluge putem interneta, omogućuju uplate građana i ne posluju u skladu s propisima koji uređuju njihovu djelatnost u Hrvatskoj”.

Marić: Zakon nije oruđe za cenzuru, u pitanju su kladionice

Pravilniku su prethodile izmjene Općeg poreznog zakona, zbog čega se već postavljalo pitanje hoće li Porezna uprava gasiti i internetske portale ako ‘štete zajednici’.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je za 24sata da se tim zakonom sigurno ne ograničava sloboda govora ili je da je on oruđe za cenzuru.

“U izmjene zakona se isključivo krenulo na inicijativu domaćih kladionica i priređivača igara na sreću. Ne radi se samo o poreznom pitanju, nego i činjenice da se malodobne osobe mogu kladiti na internet kladionicama jer posluju bez kontrole. Nema nikakvog govora o pokušaju cenzure slobode govora. Isto su učinile i brojne druge zemlje”, rekao je ministar Marić.

I prema pisanju današnjeg Novog lista, Ministarstvo financija novim pravilnikom prvenstveno nastoji zabraniti inozemne internet kladionice koje Hrvatskoj ne plaćaju nikakve naknade za obavljanje te djelatnosti, niti oni koji ostvare dobitak na to plaćaju porez, kao građani koji se klade u domaćim kladionicama.

Ilegalne kladionice godišnje odnesu oko 3,5 mlrd kuna

Prema podacima Hrvatske udruga za igre na sreću (HUZIS), godišnje oko 3,5 milijardi kuna odlazi u ilegalne inozemne internetske kladionice.

HUZIS ističe da su domaći kladioničari obveznici plaćanja godišnje koncesijske naknade od milijun kuna, odnosno tri milijuna kuna ako priređuju i online igre na sreću. Koncesijske naknade uplaćuju unaprijed, krajem tekuće za iduću godinu, neovisno o pozitivnom ili negativnom poslovanju.

Dodaju i da ih većina plaća i druge naknade poput godišnje koncesije za priređivanje igara na sreću u kasinima, online kasinima i/ili automatima.

Nacrt pravilnika o provedbi Općeg poreznog među ostalim govori o nedozvoljenom obavljanjem gospodarske djelatnosti putem interneta. Onima koji obavljaju takvu nedozvoljenu gospodarsku djelatnosti, a što im omogućuje “ostvarivanje nepripadajućih poreznih pogodnosti ili to izaziva teško nadoknadivu štetu za društvenu zajednicu”, Porezna uprava može izdati nalog o zabrani rada koji se izvršava blokiranjem pristupa sadržaju internet stranice.

Nalog o zabrani rada dostavlja poreznici će dostavljati HAKOM-u, a operatori nalog zabrani moraju izvršiti u roku od sedam dana od dana kada je nalog dostavljen regulatornoj agenciji.