sudovi
Foto: Pixabay

Dok iz Hrvatske udruge poslodavaca Vladi šalju apel da je situacija u gospodarstvu, zbog neprovođenja reformi, ni više ni manje nego dramatična, pojedinim skupinama poduzetnika posve solidno ide.

Tako su 252 javno bilježnička ureda u 2017. zaradila 141 milijun kuna, a 600 odvjetničkih ureda 308 milijuna, izračunao je poznati bloger i poduzetnik Marko Rakar, objavio je dnevnik.hr.

Stope profita od oko 30 posto

Marko Rakar
Marko Rakar / Izvor: N1 Screenshot

“I javni bilježnici i odvjetnici posluju fenomenalno dobro. Njihova stopa profita je otprilike 30 posto, što znači da na oko 100 tisuća kuna prometa ostvare 30 tisuća kuna dobiti što je nevjerojatno puno jer ukupna populacija poduzetnika u Hrvatskoj prijavljuje stopu dobiti od 3,2 posto”, kaže Rakar.

Odvjetnici i javni bilježnici, prema Rakarovim izračunima, zarađuju 10 puta više od prosječnoga hrvatskog poduzetnika. Istovremeno, rizik je njihova poslovanja minimalan, a takva su im i ulaganja.

Javni bilježnici su u svoj biznis investirali manje od tri posto svojih prihoda – tek 13 milijuna od gotovo pola milijarde ostvarenih prihoda u 2017. Bolji nisu ni odvjetnici koji su od milijarde i 99 milijuna kuna uložili tek 45 milijuna.

Prosječni poduzetnik, s druge strane, u poslovanje ulaže 13 posto svojih prihoda.

“Prosječni poduzetnik će zaraditi desetinu onoga što zaradi javni bilježnik, a investirat će četiri do pet puta više od bilo kojeg javnog bilježnika. Jednostavno, to je grupacija poduzetnika koja stvara vrlo malo dodane vrijednosti za ovo društvo, a sve što zarade pokupe na svoje privatne račune”, smatra Rakar.

Iako je riječ o vrlo unosnim profesijama koje vlasnicima donose priličnu zaradu, analiza Rakara pokazuje da njihovi zaposlenici ne dijele tu sreću. Djelatnik u javnobilježničkom uredu u prosjeku zaradi tek nešto više od hrvatskoga prosjeka, 6.613 kuna, dok onaj u odvjetničkom uredu i manje, 6.447 kuna. Inače, prosječna plaća U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 6.237 kuna.

Od države sponzorirani monopol

I sve bi to bilo lijepo kada bi poslovanje te grupacije poduzetnika ovisilo o stanju na tržištu. No tome nije tako. Ono je rezultat pravila koja određuje država.

“Javni bilježnici su bili zanimljivi zato što je to od države sponzorirani administrativni monopol. Država određuje njihov broj na tržištu, javni bilježnici kroz svoju komoru koja funkcionira onako kako im država kaže, reguliraju svoje cijene te su jedni od najvećih kočničara razvoja moderne administracije”, kaže Rakar.

Za razliku od bilježnika, broj odvjetnika na tržištu država ne propisuje. No zato njihova Komora propisuje tarife kojima regulira cijenu usluga.

S manje regulacije i većom konkurencijom i odvjetničke i javno bilježničke usluge bile bi niže. A tako i niži barem javnobilježnički troškovi svih blokiranih u Hrvatskoj kojih je trenutačno više od 300 tisuća.

“I tu ima prostora da se značajno smanje njihove naknade jer posao koji ulažu da bi ovrhu izveli jednostavno je neproporcionalan honoraru koji se za to traži”, ističe Rakar za dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo:
SB: Javne bilježnike izbacite iz procesa osnivanja poduzeća