Rimac
Mate Rimac / Izvor: Rimac Automobili

“Autoindustrija se proširila po cijeloj Europi i Hrvatska je gotovo jedina iznimka. Već su bila dva vala investicija u regiji. Prvi je bio u Češku, Slovačku, Poljsku, Sloveniju, drugi u Rumunjsku i Slovačku, sada se dosta ulaže u Srbiju. Hrvatska ima manje od milijardu dolara prihoda iz autoindustrije, Češka 41 milijardu i to pokazuje potencijal.

Hrvatska, dakle, ima manje od pola posto BDP-a, a Češka više od pet posto BDP-a direktno iz autoindustrije, upozorio je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, na gospodarskom skupu ‘Croatia E-mobility forum’ kojeg su danas u Zagrebu organizirali Američka gospodarska komora (AmCham) i Jutarnji list.

Croatia E-mobility forum bio je posvećen izazovima velike e-mobility tranzicije te stvaranju platforme za zajedničko promišljanje tržišnih modela, regulative i javnih politika, a najveću pažnju privukao je Mate Rimac koji je održao prezentaciju na temu ‘Kako Hrvatska može privući automobilsku industriju’.

Sloveniji je glavni izvozni proizvod automobil, a Hrvatskoj drvo

Rimac je objasnio kako tvrtke biraju lokacije, koji su im kriteriji te je uspoređujući Hrvatsku s drugim zemljama, konstatirao da Hrvatska nije među najboljim kandidatima.

“Hrvatska ostvaruje 13 milijardi dolara izvoza s četiri milijuna stanovnika, Slovačka ima 78 milijardi dolara izvoza, od toga samo automobila i dijelova izvoze u vrijednosti od 20 milijardi dolara.

Pogledajmo bliže susjede. Slovenija s dva milijuna stanovnika više izvozi od nas i opet im je glavni izvozni proizvod automobili, a nama drvo”, konstatirao je Mate Rimac, dodavši da su te zemlje privukle tvrtke i zbog troška rada, ali i talenata, odnosno dobrih fakulteta, infrastrukture i dostupnog kapitala, prenio je Jutarnji list.

Nije sve crno, treba privući inovativne firme

Rimac je napomenuo da ipak nije sve crno: “Davanja na male plaće su u Hrvatskoj konkurentne, na srednje nismo baš najbolji, a na veće smo najgori u Europi jer u Hrvatskoj nije dobro biti dobro plaćen. Nastane revolt jer se manje oporezuje bogate, ali ljudi ne razumiju da dobro plaćeni donose vrijednost.

Srbija je vrlo jaka u tome, zemlje se zalažu da dobiju investicije, da privuku firme. Ne radi se o tome koliko će država poticati industriju da dođe. Država mora prvo odrediti u kojem smjeru želi ići, koje industrije imati i raditi onda proaktivno”, izjavio je Rimac koji smatra da država prvo treba razraditi koje firme privući.

Prema njegovom uvjerenju trebalo bi se raditi o inovativnim firmama koje stvaraju najveći doprinose društvu, te investicijama koje daju maksimalni benefit.

Mate
Concept one / Izvor: Rimac Automobili

Hrvatska se može poboljšati u kratkom roku

“Hrvatska se može poboljšati određenim mjerama i fokusirati se na veće benefite u kratkom roku. Industrija se mijenja, ima puno prilika, Hrvatska ima priliku da ne propusti treći vlak. Rimac Automobili su spremni pomoći ako želimo privući autoindustriju u Hrvatskoj. Smatramo da je to moguće uz rad”, poručio je Rimac koji je govorio i o velikim promjenama kroz koje prolazi automobilska industrija u svijetu.

“Trendovi i analize pokazuju da će velik dio automobila do 2030. postati autonomni, svi će biti povezani na internet, dogodit će se i jača elektrifikacija te će se pojaviti u značajnijom mjeri dijeljenje automobila, samo što će u budućnosti to biti i bez vozača. E-automobil može biti puno jeftiniji nego vlastiti automobil po milji i zato će veliki dio populacije napraviti tranziciju prema autonomnim vozilima”, smatra Rimac.

Prema njegovim informacijama autoindustrija ulaže gotovo 60 milijardi dolara godišnje u razvoj.

E-automobili ogromna prilika

“Stotine modela e-automobila dolazi na tržište. Oni se razvijaju od četiri do sedam godina i ono što je danas u laboratoriju, bit će na cestama za nekoliko godina. Tu je ogromna prilika jer će s današnjim udjelom od danas tri posto u prodaji, taj udio skočiti na 60-ak posto u sljedećim desetljećima.

Zato se puno ulaže u autoindustriju, u startupove i u tehnološke firme. Do sada je uloženo više od 25 milijardi dolara kroz venture investicije i tu se vidi u kojem smjeru ta industrija ide. Ulaže se u razvoj baterija, u tvrtke koje rade senzore i slično. Širi je portfolio nego što je nekad bio. Također, ulaže se puno u razvoj, budžeti su veći”, iznio je Mate Rimac potencijale ulaganja.

Njegova kompanija dosad je privukla više od 60 milijuna eura stranih investicija, ne računajući EIB koji im je lani dao zajam od 30 milijuna eura. Rimac je rekao da će ove godine imati još jednog velikog investitora te naglasio da su Rimac Automobili privukli više investicija nego sve ostale tehnološke firme u Hrvatskoj, izvijestio je Jutarnji list.

Pročitajte i ovo:
Rimac otkrio svoje strateške ciljeve