ministarstvo rada
Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava / Izvor: MRMS

Za poticanje zapošljavanja ove je godine osigurano više od 2,6 milijardi kuna, što je najveći iznos ikad izdvojen za zapošljavanje u Hrvatskoj. Od toga iznosa za program samozapošljavanja osigurano je 1,6 milijardi kuna.

“Radi se o izuzetno važnim mjerama za poslodavce i to prvenstveno zbog zapošljavanja mladih. Zbog našeg obrazovnog sustava mladi na tržište rada dolaze nepripremljeni, pa poticanje njihovog zapošljavanja poduzećima, naročito mikro i malim, smanjuje rizike”, rekao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić na radionici koju su o politici zapošljavanja za poduzetnike organizirali Ministarstvo rada i HUP.

Majetić je naglasio kako bi što prije trebalo razraditi procedure i kriterije s ciljem da se raspoloživa sredstva što prije iskoriste.

Svaki drugi zahtjev za samozapošljavanje odbijen

Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kazala je kako se prošlogodišnjih 40 mjera za poticanje zapošljavanja sada svelo na devet mjera. Najviše se očekuje od mjera samozapošljavanja – 1,6 milijardi kuna koje je osigurano za tu mjeru trebalo bi, prema procjenama Ministarstva, otvoriti 36 tisuća radnih mjesta.

ministarstvo rada
Davor Majetić (HUP), državna tajnica Katarina Ivanković Knežević i Bernard Jakelić (HUP) na radionici o mjerama zapošljavanja

“Mjere samozapošljavanja i dalje ćemo dorađivati, a razmatramo i dodatne mjere za zapošljavanje u IT sektoru, s obzirom na manjak radnika koji pogađa taj sektor”, rekla je Ivanković Knežević ne precizirajući o kakvim se mjerama radi, niti kada bi one trebale biti donijete.

>> Osnivanje poduzeća u 11 jednostavnih koraka
>> Kako otvoriti paušalni obrt?

Izvijestila je, između ostalog, kako je u prvih pet mjeseci ove godine za program samozapošljavanja pristiglo 150 posto više zahtjeva nego u cijeloj 2017. godini. Pola tih zahtjeva je, međutim, odbijeno zbog loših poslovnih planova.

Poduzetnici nedovoljno koriste mjere zapošljavanja

Ministarstvo rada očekuje da će od raspoloživih 2,6 milijardi kuna do kraja ljeta biti ugovorene mjere zapošljavanja u visini milijarde kuna. Očito je da poduzetnici nedovoljno koriste mjere zapošljavanja, o čemu je bilo riječi i na radionici na kojoj su predstavnici Ministarstva rada i HZZ-a govorili o detaljima programa.

Kao jedan od najuspješnijih programa Ivanković Knežević je navela program “Zaželi” za zapošljavanje žena.

“U tom je programu već ugovoreno 530 milijuna kuna i zaposleno 3.800 žena koje sada skrbe o 20 tisuća starijih građana. Ciljali smo žene iz slabije razvijenih područja, a pola sredstava alocirano je u Slavoniji”, navela je Ivanković Knežević.

Prema podacima Ministarstva, poslodavci koji su koristili mjeru potpora za zapošljavanje u ovoj su godini zaposlili više od 7.500 osoba. Marko Sever, pomoćnik ravnatelja HZZ-a, rekao je da se mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa pokazala lošom, pa je sve više zamjenjuje mjera zapošljavanja pripravnika. Kroz tu mjeru država sufinancira 50 posto plaće (bruto 2), s time da gornji iznos plaće, a time i potpore, za privatni sektor nije limitiran.

Pročitajte i ovo:
Lov na radnike: Serengeti s 10 tisuća kuna nagrađuje svakog tko mu pronađe developera
Puljani se dosjetili kako do kuhara, konobara, sobarica…