društveno
Izvor: HGK

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj održana je jedanaesta dodjela nagrade Indeks DOP-a za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju.

Dodjela je održana u sklopu Konferencije o društveno odgovornom poslovanju, a radi se o metodi procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koja poduzećima omogućuje objektivno upravljanje, praćenje, mjerenje i interpretiranje vlastitih specifičnih utjecaja.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, istaknuo je da je Hrvatska na ovogodišnjoj UN-ovoj agendi o održivom razvoju zauzela 21. mjesto.

“Na UN-ovoj listi održivog razvoja za 2018. zauzeli smo 21. od 155 mjesta, što je napredak od 15 mjesta. To je jedna od onih lista gdje smo među najbolje rangiranim zemljama u svijetu”, rekao je Ćorić.

>> Uskoro crna lista poduzeća koja taje svoj utjecaj na društvo i okoliš

Dodao je da je Vlada u siječnju donijela odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća za održivi razvoj kao dio napora jačanja društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj.

Dobitnici nagrade Indeks DOP-a

U kategoriji velikih poduzeća dobitnik nagrade je AD Plastik koji je društveno dogovorno poslovanje uveo prije 15 godina. Dobitnik nagrade u kategoriji srednjih poduzeća je HiPP Croatia, a u kategoriji malih poduzeća Media Val. U kategoriji javnih poduzeća dobitnik nagrade je Eko- Murvica.

Za područje Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini dobitnik nagrade je Ericsson Nikola Tesla, a za područje Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem Heineken Hrvatska.

Dm je nagrađen za područje Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom, dok je za područje Društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava dobitnik Valamar Riviera. Nagradu za najveći napredak dobilo je poduzeće Galeb.

Posebno priznanje tvrtkama predane DOP-u

Tvrtkama Privredna banka Zagreb, Hartmann, Končar – Institut za elektrotehniku, Ericsson Nikola Tesla, Hauska & Partner i Vetropack Straža dodijeljeno je posebno priznanje za predanost projektu Indeks DOP-a.

Priznanje je dodijeljeno poduzećima koja su se u posljednjih deset godina istaknula po kontinuitetu i ustrajnosti popunjavanja upitnika.

“Tvrtke koje nagrađujemo kroz Indeks DOP-a svojim su primjerom, ugrađivanjem društveno odgovornih praksi u svoje poslovne strategije, predvodnici napretka u gospodarstvu i društvu.

Naš daljnji zajednički izazov na nacionalnoj razini je usklađivanje politika, strateških i planskih dokumenata s ciljevima održivog razvoja. Kako bismo to postigli i kako bismo kreirali održivo gospodarstvo i društvo, nužno je podići razinu svijesti o ciljevima održivog razvoja te održivost i društvenu odgovornost učiniti opće prihvaćenim načinom poslovanja”, istaknuo je Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i energetiku.

U klub najboljih ulaze nove tvrtke

Mirjana Matešić, ravnateljica HRPSOR-a, kazala je kako u Hrvatskoj jača interes gospodarstva za odgovornost u području nefinancijskih utjecaja, što se vidi i kroz veći broj sudionika u Indeksu DOP-a.

“Kompatibilnost metodologije s UN-ovim Globalnim ciljevima održivog razvoja pokazuje relevantnost i aktualnost Indeksa DOP-a koji više nego ikad može sudionicima ponuditi informacije o materijalnosti utjecaja i prostoru za razvoj.

društveno

Veseli nas što u klub najboljih i ove godine ulaze neke nove, do sada ne prepoznate kompanije, čime klub jača i širi se”, rekla je Matešić i dodala kako očekuje da će se nastaviti takav trend i zbog obveze ostvarenja Ciljeva održivog razvoja.

Pročitajte i ovo:
Horvat najavio radikalan zaokret u pristupu održivom razvoju