akcelerator
Izvor: ZICER

Što pametne mikrokapsule za zaštitu biljaka, ekološki najnaprednije tenisice na tržištu i novo rješenje izazova parkiranja u gradu imaju zajedničko? To su tri od ukupno šest inovativnih projekata koje će timovi i startupovi pod vodstvom Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER-a) razvijati kroz EIT Climate-KIC akcelerator.

EIT Climate-KIC akcelerator najveći je europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. Na današnjem se svečanom predstavljanju sudionika premijernog ciklusa EIT Climate-KIC akceleratora u ZICER-u predstavilo šest timova i startupova čiji su klimatski orijentirani projekti kroz dva selekcijska kruga izabrani kao najperspektivniji, priopćili su iz ZICER-a.

Svih šest timova kroz program će primiti financijsku potporu u iznosu od 10.000 ili 15.000 eura, ovisno o fazi razvoja proizvoda, mentorsku i edukativnu podršku priznatih domaćih i stranih stručnjaka kao i niz prilika za međunarodno umrežavanje.

Prva takva prilika timove očekuje već početkom svibnja kada putuju u Frankfurt na dvodnevni međunarodni bootcamp. Ondje će kroz niz tematskih radionica prikupiti i razmijeniti znanje koje će im pomoći u oblikovanju poslovanja. Povezat će se i sa startupovima koji sudjeluju u EIT Climate-KIC akceleracijskim programima diljem Europe kao i razmijeniti kontakte s potencijalnim partnerima i investitorima.

Odabrani timovi EIT Climate-KIC Accelerator Croatia

Ascalia – Ascalia je zaokruženo rješenje za gradove i industriju koje im pomaže biti održivima, koristeći manje resursa i energije. Koristeći kombinaciju vlastitih uređaja, softvera i strojnog učenja, Ascalia pojednostavljuje i optimizira upravljanje i procese u gradskoj infrastrukturi i industrijskim postrojenjima.

MAKABI AGRITECH – Tehnologija enkapsulacije s efektom 3 u 1 (zaštita, prehrana i kontrolirano oslobađanje bioaktivnih komponenata) je inovacija zelene kemije za održivu poljoprivrednu proizvodnju. Na taj način smanjuje se onečišćenje i klimatske promjene te povećava biopotencijal proizvedene hrane.

WePark – WePark je pametno digitalno rješenje koje rješava složeni problem nedostatka parkirnih mjesta u urbanim gradskim sredinama, a temelji se na stvaranju zajednice između vlasnika privatnih parkirnih mjesta i vozača koji su u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom. Vozači putem mobilne aplikacije imaju mogućnost vidjeti sva slobodna parkirna mjesta u realnom vremenu, rezervirati parkirno mjesto unaprijed te platiti parking digitalno i po minuti parkinga.

MIRET – MIRET su ekološke tenisice koje nude održivu alternativu na tržištu preplavljenom plastičnim i kožnim proizvodima. Ovim proizvodom želi se podići svijest o ekološkom problemu kojega predstavlja obućarska industrija te teži postati predvodnik u proizvodnji ekološki održive obuće.

Naval Hydro – Razvoj cloud usluge za predviđanje hidrodinamičkih performansi trgovačkih brodova koja je specijalizirana za računanje baze podataka potrebnih za uštedu goriva tijekom operacije broda. Potpuno automatiziran pristup omogućuje znatno smanjenje cijene usluge te vrijeme do dostave u odnosu na trenutne ponude na tržištu. Cilj je povećati dostupnost ove metode za uštedu gorive kako bi se proširila na veći broj brodova te pomogla u smanjenu emisije štetnih plinova iz industrije pomorskog prijevoza.

Urban Oasis – teži ostvariti visokotehnološki agrikulturalni proizvod kao plod vlastitog ostvarenja i utjecaja. Urban Oasis vaša je osobna oaza za neprocjenjivu obiteljsku udobnost i mir, kao sporedno središte vlastitog doma.

Prema ocjeni Vanje Andrića, jednog od mentora programa, svi su timovi fantastični i svi imaju jako puno potencijala. Ipak, startup Ascalia izdvojio je kao najdojmljiviji.

Program Europskog instituta za inovacije i tehnologiju

“Danas pokrenuti akceleracijski program omogućit će startupovima cjelovitu pripremu za unapređenje njihovog poslovanja. Svih šest koji su odabrani za ulazak u program će tako napraviti iskorak iz situacije u kojoj se nalaze trenutno u onu koja će zasigurno poboljšati njihovu održivost, prepoznatljivost i mogućnost da osvoje globalno tržište”, izjavio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

EIT Climate-KIC akcelerator program je Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Od travnja do rujna 2019. paralelno će se implementirati u 12 europskih država, a u Hrvatskoj ga provodi ZICER, člana hrvatskog EIT Climate-KIC Huba, konzorcija uspostavljenog u lipnju 2018. sa svrhom osnaživanja inovacijskog kapaciteta na području klimatskih promjena.

Osim ZICER-a u konzorciju su REGEA – Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Terra Hub, Zelena energetska zadruga i Mreža znanja.

Pročitajte i ovo:
Hrvatska prvi put mjeri ostvarenje ciljeva održivog razvoja