Nanobit
Gamescom 2018. Izvor: HGK

Na Gamescomu, najvećem svjetskom sajmu digitalne zabave koji se od 21. do 25 kolovoza održava u Kölnu nastupa devet hrvatskih informatičkih tvrtki koje se bave razvojem računalnih igara: Nanobit, Digitalna avantura, Intercorona Iron ward, Exordium Games, Pandora studio, Abest, Games Revolted i Lion game Lion.

“Cijeli domaći sektor proizvodnje računalnih igara bilježi visoku godišnju stopu rasta. Budući da je riječ o tvrtkama koje gotovo sto posto svojih prihoda ostvaruju na svjetskom tržištu, promocija na internacionalnim sajmovima i inozemnim tržištima od izuzetne je važnosti”, kaže Alexander Friedman iz Sektora za industriju HGK koji je s Klasterom hrvatskih proizvođača računalnih igara (CGDA) organizirao nastup domaćih tvrtki na Gamescomu.

Razgovori s Appleom, Googleom…

Tomislav Gojević iz Nanobita rekao je da nastupe na sajmovima poput Gamescoma maksimalno koriste za razgovore s postojećim i potencijalno novim partnerima za posao, pa odrade i više od 20 sastanaka u tri dana.

“Gamescom je ove godine stvarno uzbudljiv. Razgovaramo s Appleom, Googleom, ali i brojnim drugim partnerima. Nikada više sastanaka nismo dogovorili nego ove godine, na što je utjecao naš ovogodišnji uspjeh s igrom My Story. Drago nam je i što sudjelujemo na štandu HGK i CGDA, gdje možemo predstaviti ne samo Nanobit nego i cijelu hrvatsku gaming scenu”, izjavio je Gojević.

Dodao je da se trenutno fokusiraju na daljnji razvoj najuspješnijih igara poput My Story, Hollywood Story i My City te da rade na nekoliko novih projekata koji bi trebali ugledati svjetlo dana sljedeće godine.

“Očekujemo da sljedeća godina bude još uspješnija od ove, uz porast prihoda od sto posto”, najavio je Gojević.

Gejmeri rastu po visokim stopama

Razvoj računalnih igara počinje se mjeriti s tradicionalnim predstavnicima IT industrije po pitanju rasta otkako se tvrtka Nanobit uvrstila na deveto mjesto ljestvice hrvatskih IT izvoznika za 2013. godinu, priopćili su iz HGK.

>> Prihodi IT sektora lani premašili 10 milijardi kuna

Prema istraživanju o hrvatskim kreativnim i kulturnim industrijama Ekonomskog instituta, Zagreb u industriji game developmenta trenutno je zaposleno oko 250 osoba u više od 20 tvrtki.

Hrvatskoj industriji računalnih igara ovo je peti nastup na Gamescomu, sajmu koji okuplja elitu developera softvera za igre. Sajam se prostire na 201.000 četvornih metara s oko tisuću izlagača iz više od 50 država.

Pročitajte i ovo:
Ministarstvo rada najavilo dodatne mjere zapošljavanja u IT sektoru