napredovanje
Ilustracija: Članice Baze poslovnih žena / Izvor: HUP

Poslovne žene u Hrvatskoj se suočavaju s više barijera u napredovanju i preuzimanju rukovodećih pozicija u poduzećima nego muškarci, a kada i preuzmu menadžerske pozicije puno su slabije plaćene u odnosu na muške kolege, pokazalo je istraživanje “Žene u poslovnom svijetu” kojeg su danas predstavili Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i konzultantska kuća Deloitte.

Kao najveće zapreke u napredovanju žena u poslovnom svijetu 50 posto ispitanika smatra da se za to može okriviti nezainteresiranost nadređenih za promjenu, a nešto manje, odnosno 41,4 posto smatra da je najveća zapreka davanje prilika podobnima. “Ukupna klima u društvu je takva da se smatra da se stvarni rad ne isplati, već da su za uspjeh presudni političke veze i nešto malo sreće”, istaknula je Schmidt

“Iako je generalno razlika u plaćama u Hrvatskoj, ovisno o izvoru, između osam i 12 posto, najveća razlika je upravo na menadžerskim pozicijama na kojima žene zarađuju i do 17 posto manje nego muškarci”, kazala je Helena Schmidt, partnerica u Deloitteovom odjelu poreznog savjetovanja i voditeljica SheXO kluba kojeg je ta konzultantska kuća osnovala u cilju osnaživanja poslovnih žena.

Muškarci nezainteresirani za promjene

Istraživanje je provedeno na 186 ispitanika na rukovodećim pozicijama u tvrtkama od kojih je 117 žena, tijekom zadnje tri mjeseca 2018. godine. Činjenica da se anketi odazvalo samo pet posto muškaraca na upravljačkim funkcijama posebno je porazna za Irenu Weber, zamjenicu glavnog povjerenika u Agrokoru, koja je istaknula kako to govori da muškarci, članovi i predsjednici uprava poduzeća, uopće položaj žena u poslovnom svijetu ne prepoznaju kao problem.

“To nam govori da poticaj za povećanje broja žena na upravljačkim pozicijama neće doći od sadašnjih predsjednika uprava, već to moraju pokrenuti žene. Znanja i talenta imamo, a ni za razvoj gospodarstva nije dobro odbaciti 50 posto radne snage”, izjavila je Weber.

“Nismo baš u ovih pet godina doživjeli nekakav kopernikanski obrat. Nije se tu nešto jako promijenilo”, upozorila Schmidt, uspoređujući rezultate s prethodnim istraživanjem iz 2013. godine.

napredovanje
Sudionici panela na temu položaja žena u poslovnom svijetu

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, kazala je kako nikako ne želi da položaj žena u biznisu, ali i općenito na tržištu rada, bude samo prigodna tema u povodu Međunarodnog dana žena.

“Među ženama postoje talenti koje naše gospodarstvo uopće ne iskorištava. Manje ćemo potrošiti na izgradnju infrastrukture kao što su vrtići i domovi za skrb starijih i nemoćnih, kako bismo ženama omogućili da rade, nego što ćemo potrošiti na uvoz radne snage”, rekla je Deranja. Dodala je da Hrvatska uz inovacije i prepoznavanje talenata može preskočiti neke korake i razvoju, te se bolje pozicionirati u odnosu na konkurentske zemlje.

Schmidt je dodala kako istraživanja pokazuju da kompanije u kojima su u upravama i menadžmentu ravnopravno zastupljeni žene i muškarci, bilježe 35 posto veći povrat kapitala, ali i šest posto veće neto profitne marže.

“Tvrtke s rodno uravnoteženim menadžmentom dvostruko su otpornije na tržištu, a vrijeme je pokazalo i da su takve kompanije lakše prebrodile globalnu krizu koja je buknula 2008. godine”, pojasnila je Schmidt.

9 mjera za povećanje broja žena na upravljačkim pozicijama

U istraživanju je ponuđeno devet konkretnih mjera kojima bi se mogao povećati broj žena na upravljačkim pozicijama. Gotovo 61 posto ispitanika smatra da se ženama trebaju omogućiti fleksibilni radni uvjeti, dok nešto manje od 60 posto zalaže za sisteme vrednovanja zaposlenih koji neutraliziraju roditeljske dopuste.

Gotovo 58 posto sudionika smatra da su za povećanje broja žena na upravljačkim pozicijama potrebni programi koji balansiraju posao i obiteljski život, dok 51 posto anketiranih smatra da je potreban mentorski rad iskusnih članova uprave s talentima tvrtki.

Manje od 30 posto ispitanika podržalo je mjere vidljivog praćenja programa o raznolikosti spolova od strane generalnog direktora, odnosno uprave, te praćenje pokazatelja uspješnosti spolne raznolikosti.

Najmanju podršku, manju od 20 posto, dobile su mjere koje su usmjerne na zadane spolne omjere prilikom zapošljavanja, tzv. kvote, te specifični programi zapošljavanja koji uzimaju u obzir spol.

Pročitajte i ovo:
Vodeće pozicije ženama teško dostupne, HUP to želi promijeniti