kvota
Poslodavci sve teže dolaze i do radnika iz BiH i Srbije, pa će radnike sve češće biti prisiljeni tražiti u dalekim zemljama Foto: Pixabay

Zbog nedostatka radne snage poslodavci već duže vrijeme od Vlade traže da sasvim odustane od režima zapošljavanja stranaca putem kvota te im dopusti slobodno zapošljavanje, ako u određenom roku ne nađu tražene radnike u zemlji. Razgovori o uvođenju tzv. slovenskog modela su pri kraju, a prijedlog izmjena zakona koji bi omogućio slobodan uvoz stranih radnika trebao bi biti predstavljen polovicom lipnja.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Hrvatskoj udruzi poslodavaca Jutarnjem listu su potvrdili pripremu izmjena zakona po uzoru na Sloveniju gdje poslodavac radnike, ako ih ne može naći preko državnog zavoda za zapošljavanje, može u neograničenom broju dovesti iz inozemstva.

HUP: Poslodavci radnike trebaju odmah, a ne za pola godine

“Prošle godine smo usred sezone uspjeli izlobirati da se odobri dodatni broj radnika u turizmu. Vlada nas je napokon odlučila poslušati i promjenom Zakona o strancima uvodi model koji će odgovarati zahtjevima poslodavaca. Poduzetnik preuzme posao i mora ga odraditi i radnik mu treba odmah, a ne za pola godine”, izjavila je Admira Ribičić, direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove HUP-a.

I savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori Davorko Vidović vjeruje da bi uvoz radnika bez kvota mogao uskoro zaživjeti.

“Plan je da pripremimo zakon i da ga 11. lipnja predstavimo”, kazao je Vidović za Jutarnji list, dodajući da na novom Zakonu o strancima intenzivno radi i MUP koji je zadužen za izdavanje radnih dozvola.

Radne snage nedostaje u svim sektorima

Analize tržišta rada koje redovito provodi kompanija Manpower pokazale su da su najveće potrebe za radnicima u ugostiteljstvu i turizmu te u građevinarstvu. U usporedi s prvim tromjesečjem 2019., izgledi za nova zapošljavanja snažno su porasli u svih osam industrijskih sektora, uključujući i proizvodnju te financijski sektor i promet.

>> Šanse za posao nikad veće, do ljeta broj zaposlenih bi trebao rasti za 20 posto

Prema planiranom zapošljavanju, Hrvatska je u ovom kvartalu vodeća u Europi. Prema ocijeni analitičara Manpowera, hrvatski poslodavci ne mogu zadovoljiti potrebe za radnicima na domaćem tržištu, što bi moglo ugroziti, ističu gospodarski rast.

kvota
Foto: Pixabay

Sve manje radnika iz BiH i Srbije

Na taj problem ukazuje i Vidović koji smatra da će se stanje dodatno pogoršati nakon 1. srpnja iduće godine, kada Austrija ukine radne dozvole za hrvatske državljane.

Osim toga, hrvatski poslodavci sve teže dolaze i do radnika iz Bosne i Hercegovine te Srbije. Stoga bi se, smatra Vidović, hrvatske tvrtke trebale sve više okretati dalekim zemljama kao što su Indija, Pakistan, Bangladeš, Filipini…

Danas je broj stranih radnika kojima je na zahtjev poslodavca država spremna izdati radnu dozvolu ograničen kvotama koje su u zadnjih nekoliko godina drastično povećane, podsjeća Jutarnji list. U 2017. kvota je iznosila oko 7000 radnih dozvola, u 2018. gotovo 39.000, dok je za ovu godinu predviđena gotovo dvostruko veća kvota.

>> Hrvatska planira uvesti 63.000 stranih radnika, sindikati šokirani

Policijska statistika pokazuje da je 2018. godine od mogućih 29.769 dozvola za novo zapošljavanje stranaca izdano 23.429, dok je od predviđenih 50.100 za ovu godinu u prava četiri mjeseca zaposleno 19.516, čemu treba pridodati 15.000 stranca koji otprije imaju radne dozvole i samo ih produljuju.

Strani radnici lani najviše radili u graditeljstvu

Čak 15.600 stranaca traži se za rad u ugostiteljstvu i turizmu, od čega 12.000 pomoćnih radnika, 7000 stalnih i 5000 sezonskih, ali i 1300 kuhara i 1400 konobara. Nedostaju i sva druga hotelijerska zanimanja, poput pekara, slastičara, mesara…

Hrvatski poslodavci iz inozemstva mogu dovesti i 17.800 građevinskih radnika, što je gotovo dvostruko više nego lani, ali i 300 vozača autobusa, 170 vozača kamiona, 200 vozača automobila, 55 liječnika, 50 medicinskih sestara.

Najviše je stranaca lani u Hrvatskoj bilo zaposleno u graditeljstvu 12.143 od 13.835, koliko ih je bilo predviđeno kvotom. Od ukupno predviđenih 7930, u turizmu i ugostiteljstvu posao je dobio 6671 strani državljanin, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo:
Hoće li nam stanje na tržištu rada napokon otvoriti oči?
HUP: Vlada porezima poslodavce i radnike prikovala za dno, nema više tko raditi