Tesla
Gordana Kovačević / Foto: Mara Bratoš

Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2018. godini je ostvarila neto dobiti od 113,6 milijuna kuna, što je za 67,4 posto više nego godinu ranije, objavila je Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle, na predstavljanju poslovnih rezultata te kompanije. Prihodi od prodaje su iznosili 1,56 milijardi kuna i bili su 5,2 posto viši nego godinu ranije.

U ukupnim prihodima od prodaje udjel domaćeg tržišta čini 23,9 posto, usluge za Ericsson 61,3 posto (od toga 11,4 posto udjela imaju usluge upravljanja u Hrvatskoj), dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 14,8 posto.

Ostali ključni pokazatelji poslovanja također bilježe porast pa je tako bruto marža veća za 10,4 posto, operativna dobit iznosila je 118,3 milijuna kuna, dobit prije oporezivanja 120,6 milijuna, a neto dobit 113,6 milijuna kuna (porast od 67 posto). Novčani tok od poslovnih aktivnosti, pak, u prošloj godini iznosio je 75,2 milijuna kuna.

Prihodi rasli zbog ulaganja domaćih telekoma

“Godina 2018. je za Ericsson Nikola Tesla Grupu bila izuzeto dinamična, inovativna, puna izazova, ali zahvaljujući kvalitetnom radu menadžmenta i zaposlenika uspjeli smo osigurati stabilne poslovne rezultate i u svim ključnim parametrima poslovanja pokazati bolje rezultate nego u prethodnoj godini”, kazala je Kovačević.

Na domaćem tržištu, objasnila je Kovačević, zabilježen je značajan rast prihoda od prodaje, što je rezultat ulaganja operatera u modernizaciju mobilnih mreža i projekte digitalne transformacije. Izvozna tržišta bilježe nešto niže prihode od prodaje zbog manjeg broja projekata modernizacije mreža te izazovnog ekonomskoj i političkog okruženja na pojedinim tržištima.

Tesla
Foto: Otvaranje R&D centra u Osijeku / Izvor: licencirane fotografije Ericsson Nikola Tesla

Razvoj 5G tehnologije

Kovačević je kazala kako su se u 2018. snažno fokusirali na pripremu za nadolazeću 5G tehnologiju, a taj će se trend nastaviti i u predstojećem razdoblju. Tako su u ožujku 2018. prvi u Hrvatskoj demonstrirali mogućnosti koje nudi 5G tehnologija, dok su tijekom ljetnih mjeseci podržali vodeće hrvatske operatere, Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska, u njihovom predstavljanju funkcionalnosti 5G u stvarnom okruženju.

Posebno mjesto među njihovim aktivnostima zauzima razvojno-istraživački centar u Osijeku koji trenutno zapošljava 1.400 od 3.200 stručnjaka koliko ih radi u Ericsson Nikola Tesla Grupi. Riječ je o najvećem takvom centru u Hrvatskoj, usmjerenom na širenje odgovornosti u području 5G, jačanje kompetencija i transfer tehnologija.

Planovi za 2019.

Nastavili su i dobru suradnju na tržištima jugoistočne Europe i kompanijama poput crnogorskog Telekoma ili HT-a u Mostaru, gdje su otvorili i ured. Od projekata na tržištu Zajednice neovisnih država Kovačević je izdvojila projekt informatizacije zdravstvenog sustava u Kazahstanu.

U kompaniji su najavili kako će im fokus i dalje biti na troškovnoj i operativnoj učinkovitosti, učinkovitosti kapitala te strateškom upravljanju rizicima.

“Iako će troškovi povezani sa strateškim ugovorima i ispitivanjima 5G u stvarnim uvjetima kratkoročno utjecati na profitabilnost, dugoročno će ojačati našu poslovnu i tržišnu poziciju”, rekla je Kovačević.

Pročitajte i ovo:
Nikola Tesla lansirao aplikaciju za upravljanje pametnim telefonima na hrvatskom