startupove
Izvor: ZICER

Hubbig, Beyond the Screen i Mobile One prva su tri startupa kojima su Zagrebački inovacijski centar (ZICER) i Grad Zagreb odobrili konvertibilne zajmove u ukupnom iznosu od pola milijuna kuna, uz kamatnu stopu od tri posto. Konvertibilni zajam nova je mjera financiranja tehnoloških startupova, korisnika ZICER-a, koju je kreirao Grad Zagrebu suradnji sa ZICER-om i za koju je u ovoj godini osigurao milijun kuna.

Konvertibilni zajam je mjera financiranja u obliku kratkoročnog duga koji se preračunava u vlasnički udio, najčešće u sljedećoj rundi investicije. Umjesto da dobije povrat zajma u obliku glavnice i kamate, ulagač postaje vlasnik udjela u društvu. Frane Šesnić, direktor ZICER-a, kazao je na uručivanju prvih ugovora kako ZICER-u međutim nije cilj ulazak u vlasničku strukturu, već je ideja da tvrtke vrate zajam, kako bi se sredstva mogla ponovo iskoristiti za financiranje drugih startupova. Ne uspiju li, ZICER/Grad Zagreb će ga konvertirati u vlasnički udjel.

ZICER poziva poslovne anđele, spreman podijeliti rizike

“Tražili smo najpovoljniji model za poticanje razvoja startupova u ranoj fazi, kada im je novac najpotrebniji kako bi došli do iduće razine održivosti svoga poslovanja. Znamo da je investiranje u ranu fazu razvoja startupova u Hrvatskoj mizerno, nedostaju izvori financiranja koji bi pokrili tu jako bitnu fazu razvoja. S gradom smo osmislili jednostavan i održiv instrument”, kaže Šesnić.

Dodaje kako očekuju da će se u financiranje domaćih startupova uključiti i veći broj poslovnih anđela s kojima je ZICER spreman podijeliti ulaganja i rizike.

Za program financiranje putem konvertibilnih zajmova prijavilo se desetak tvrtki, a administrativne kriterije, kriterije za procjenu kvalitete tima, tehnološke inovativnosti te kriterije za procjenu tržišnog potencijala u prvoj rundi zadovoljile su tri startupa: Beyond Seen Screen i Hubbig, kojima je odobren dvogodišnji zajam od po 200 tisuća kuna te MobileOne koji je dobio 100 tisuća kuna.

startupove
Jurica Sudac, MobileOne, na uručivanju ugovora o zajmu / Izvor: ZICER

MobileOne integrira servise Fine

MobileOne je platforma za jednostavno kreiranje i umrežavanje mobilnih aplikacija koja malim organizacijama na lokalnoj razini olakšava digitalnu transformaciju te provedbu EU uredbi kao što su GDPR i EIDAS. Jurica Sudac, osnivač i direktor, rekao je kako će sredstva iskoristi za migraciju digitalnih alata svojih partnera.

“Poziciju stanara u ZICER-u iskoristili smo kako bismo postali partner Financijske agencije. Njihove servise integrirat ćemo u naš sustav, prije svega elektronički potpis u oblaku. Počinjemo i suradnju s Erste bankom oko aplikacijama njihove poslovne korisnike”, kaže Sudac.

Beyond ulaže u umjetnu inteligenciju

Beyond Seen Screen razvija ExRey platformu koja omogućava gledateljima video sadržaja da pomoću pametnih telefona skeniraju i prepoznaju što gledaju. Radi se o tehnologiji koja mijenja način interakcije gledatelja s video sadržajem. Prema najavama Miroslava Zarića, jednog od osnivača, 200.000 kuna zajma uložit će u nabavku umjetne inteligencije (AI) koja će odmah prepoznati televizor i mobitel, što će im omogućiti poboljšanje usluge i softvera.

startupove
Miroslav Zarić, Beyond Seen Screen / Izvor: ZICER

Hubbig s logističkom platformom planira izlazak na EU tržište

Logistička platforma Hubbig za intermodalni transport tereta spaja autoprijevoznike, brodare i aviokompanije direktno s naručiteljima usluga prijevoza. Platforma korisniku omogućuje uvid u sve troškove, termine dostave na pojedine lokacije, odnosno praćenje tereta na zaslonu računala tijekom prijevoza i carinjenja.

Hubbig će zajam iskoristiti za prevođenje platforme na druge jezike kako bi je ponudili na tržištu Europske unije, najavila je Dragana Lipovac, osnivačica i direktorica Hubbiga.

startupove
Dragana Lipovac, Hubbig / Izvor: ZICER

U Zagrebačkom inovacijskom centru trenutno je inkubirano stotinjak startup tvrtki s više od 300 zaposlenika. Dosad je kroz program Startup Factory u Zagrebu raznim razvojnim timovima i startupima tijekom tri godine bilo dodijeljeno više od dva milijuna kuna bespovratnih “no equity” ulaganja (grantova), a konvertibilni zajmovi su novost s kojom je inovacijski centar krenuo ovog mjeseca.

Pročitaj i ovo:
Svaki drugi startup u Hrvatskoj razvija usluge temeljene na umjetnoj inteligenciji