zadruga
Foto: Pixabay

Od 2004. do 2018. godine potporu Ministarstva hrvatskih branitelja ostvarilo je 494 braniteljskih zadruga, od čega i nadalje aktivno djeluje 267 zadruga, što ukazuje na održivost 54,05 posto zadruga koje su proteklih 15 godina bile korisnice potpora, objavio je poslovni.hr.

Podaci Ministarstva hrvatskih branitelja pokazuju da najviše aktivnih zadruga-korisnica potpore djeluje u Splitsko-dalmatinskoj županiji (61 zadruga) te Osječkoj-baranjskoj županiji gdje djeluju 43 zadruge.

Većina zadruga bavi se poljoprivredom

Čak 152 zadruge, oko 57 posto, bave se poljoprivrednom djelatnošću. Najviše aktivnih zadruga-korisnica potpore Ministarstva koje su registrirane za poljoprivrednu djelatnost djeluje u Splitsko-dalmatinskoj županiji (28), Osječko-baranjskoj županiji (26) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (13).

Potpore se najviše koriste za nabavu opreme, strojeva, alata i mehanizacije za obavljanje djelatnosti, uređenje postrojenja, poslovnog, proizvodnog ili skladišnog prostora, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada te nabavu stoke i pčela.

Osim novčanih potpora resorno ministarstvo organizira sajmove, a posljednje dvije godine nastoje snažnije poduprijeti plasman proizvoda.

“U suradnji s Podravkom, Ministarstvo je prepoznalo mogućnost pružanja podrške hrvatskim braniteljima u plasmanu njihovih proizvoda i osiguravanja redovitog otkupa tih proizvoda, ostvarivanje međusobnog povezivanja domaćih proizvođača, razvoj domaće poljoprivrede i udjela domaćih sirovina u gotovim proizvodima.

Novi programi kreditiranja i plasmana proizvoda

Ujedno, inicirana je i suradnja s Pevecom s ciljem pružanja potpore zadrugama branitelja u plasmanu i promidžbi njihovih neprehrambenih proizvoda”, kažu iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministarstvo je ove godine pokrenulo inicijativu za pronalazak mogućnosti financiranja poljoprivrednih i poduzetničkih djelatnosti braniteljskih zadruga, OPG-ova, obrta, trgovačkih društava i drugih poslovnih subjekata hrvatskih branitelja i njihove djece radi potrebe otvaranja mogućnosti kreditiranja za ciljnu skupinu.

“Rezultat pokrenute inicijative je sklapanje Sporazuma o suradnji na poticanju mikro, malog i srednjeg poduzetništva hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB), koji je sklopljen 16. srpnja 2019. godine.

Temeljem Sporazuma, HPB u ponudi ima kratkoročne i dugoročne kredite u kunama ili u kunama uz valutnu klauzulu EUR, a kredite je moguće realizirati za poljoprivrednu djelatnost, ali i za sve ostale poslovne namjene”, pohvalili su se iz Ministarstva.

Iz Programa ruralnog razvoja odobreno 25 milijuna kuna

Zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom prijavljuju se i na natječaje iz Programa ruralnog razvoja. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od početka provedbe Programa ruralnog razvoja do danas ugovoreno je ukupno 20 projekata kojima su korisnici braniteljske zadruge.

Ukupna odobrena potpora je 25 milijuna kuna za 14 braniteljskih zadruga u sedam županija. U javljanju na natječaje vode zadrugari Splitsko-dalmatinske županije sa šest projekata, a slijede Osječko-baranjska s pet i Dubrovačko-neretvanska s četiri projekta. Sisačko-moslavački zadrugari prijavili su dva projekta, a po jedan oni iz Brodsko-posavske, Karlovačke i Zadarske županije.

Najveći pojedinačni broj projekata ima braniteljska zadruga Neretvanski branitelj, zadruga branitelja, za poljoprivredu, proizvodnju i trgovinu, piše poslovni.hr.

Pročitajte i ovo:
Poljoprivreda: Hrvatska kao i EU pogoduje velikima, hoće li se to promijeniti?