odvjetničko
Foto: Pixabay

Odvjetničko društvo (OD) Hanžeković i partneri i lani je bilo vodeće u Hrvatskoj po prihodima. Uprihodili su 56,9 milijuna kuna, nešto manje od rekordnih 61 milijuna 2017., no dovoljno da zadrže prvo mjesto.

Prva je to godina bez osnivača Marijana Hanžekovića, koji je preminuo u siječnju prošle godine. Tvrtka koju sada vodi njegova kći Dora Hanžeković ima 139 zaposlenih, koji prosječno zarađuju 9266 kuna. Neto dobit lani je pala s 11 milijuna na i dalje pristojnih 9,4 milijuna kuna, piše poslovni.hr koji je podatke o poslovanju odvjetničkih društava počeo objavljivati 2011. godine.

Grgić i Šavorić vodeći po dobiti

Na drugom mjestu je OD Grgić i partneri, u vlasništvu Dubravka Grgića. Tom uredu već treću godinu prihodi lagano padaju, na 33,1 milijuna kuna, no istovremeno mu neto dobit raste i dosegla je 11,1 milijuna kuna, po čemu je ispred Hanžekovićeva ureda.

Iako je s 19,9 milijuna kuna tek peti po prihodima, bolji od Hanžekovića po neto dobiti je i ured Šavorić i partneri, kojem je lani ostalo 9,6 milijuna.

Vodeći partner Boris Šavorić bio je koautor Lexa Agrokor i pravni zastupnik ruske VTB banke, a zbog sumnje u sukob interesa s odvjetnikom Tonijem Smrčekom lani je bio pod disciplinskim postupkom Hrvatske odvjetničke komore. No, postupak je obustavljen jer HOK nije našao dokaze da su počinili teže povrede dužnosti.

Istražujući aferu Borg, u koju je bio uključen, novinari su otkrili da je u njegovu uredu Andrej Plenković snimio svoj predizborni spot, a što HDZ-u Šavorić nije naplatio, podsjeća poslovni.hr.

Isplativo trgovačko pravo

Na trećem mjestu po prihodima je odvjetnički ured Divjak, Topić, Bahtijarević, specijaliziran za trgovačko pravo. Prihod im je bio 20,8 milijuna kuna, za petinu više nego prethodne godine, a neto dobit skočila je sa 921.000 na skoro pet milijuna kuna. Godinu dana ranije bili su osmi.

Zbog pada prihoda od 10,4 posto, s lanjskog trećeg na četvrto mjesto pao je odvjetnički ured Leko i partneri, s uprihođenih 20,17 milijuna kuna.

Šesti po prihodima lani je bio ured Mamić, Perić, Reberski i Rimac. Godinu dana ranije bili su četvrti, no imali su velik pad prihoda od 15,1 posto, na 18,3 milijuna kuna, a neto dobit je pala za četvrtinu, na 8,9 milijuna kuna.

Odvjetničko društvo Bardek, Lisac, Mušek, Skoko dosad je bilo na 13. mjestu, a lani su im prihodi porasli čak 30,9 posto, na 16 milijuna kuna, pa su sada sedmi. Neto dobit im je porasla sa 1,2 na četiri milijuna kuna.

Na osmom mjestu je tvrtka Wolf Theis Rechtsanwälte GmbH – podružnica Zagreb, specijalizirana za korporativno pravo. Imali su 15,9 milijuna kuna prihoda i neto dobiti manju od pola milijuna kuna.

Zagrebački odvjetnici vodeći

Deveto je društvo Mađarić i Lui, kojima su prihodi pali na 15,6 milijuna kuna, a neto dobit iznosila je 0,9 milijuna kuna.

Na 10. mjesto se probilo društvo Madirazza i partneri s prihodima od 15,5 milijuna kuna, što je rast od 25,3 posto. Neto dobiti bila je 7,1 milijun kuna, odnosno 43,2 posto više nego prethodne godine.

Svih prvih deset odvjetničkih ureda ima sjedište u Zagrebu, a među prvih 20 samo jedan nije zagrebački – na 11. mjestu je ured Vukić i partneri iz Rijeke, sa 15,2 milijuna prihoda i 3,5 milijuna dobiti, piše poslovni.hr.

Pročitajte i ovo:
Marko Rakar otkrio kako posluju odvjetnici i javni bilježnici