osnivanje
Fotografija: Pixabay

Danas, 20. travnja, na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru koje omogućuju osnivanje na daljinu dva najčešća oblika trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj – društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.).

IPRH: Temeljeni kapital ostaje 20.000 kuna, cijeli iznos mora se uplatiti u roku godine dana

Udruga profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) je 22. travnja na svojoj Facebook stranici objavila dodatno pojašnjenje izmjena Zakona o trgovačkim društvima.

“Htjeli bismo skrenuti pažnju na jednu vrlo bitnu činjenicu, koja je nespretno prenesena u većini medija i koja se prethodnih dana širi u javnosti, a to je informacija da je temeljni kapital za d.o.o. smanjen na 5.000,00 kuna.

Točno je da se u čl. 65. Izmjena mijenja iznos koji se mora uplatiti prije upisa novog društva u sudski registar, no visina temeljnog kapitala i dalje ostaje 20.000 kuna. Osnivač prije upisa mora uplatiti najmanje jednu četvrtinu preuzetog udjela u kapitalu, a preostali dio uplatiti u roku godine dana od dana upisa”, pojasnio je IPRH.

Zakonom se omogućuje osnivanje d.o.o i j.d.o.o. u potpunosti na daljinu (on-line) bez sudjelovanja punomoćnika ili javnih bilježnika, smanjuje se iznos temeljnog kapitala koji je potrebno uplatiti prije osnivanja d.o.o. s 20.000 kuna na 5.000 kuna, a umjesto dosadašnja tri člana j.d.o.o. će moći osnovati najviše pet članova.

Osim što se osuvremenjuje i pojednostavljuje osnivanje, olakšava se i izlazak s tržišta društava kapitala te se u hrvatski pravni sustav prenose EU odredbe u pogledu poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa.

7 velikih novina Zakona o trgovačkim društvima

1. Omogućuje se osnivanje d.o.o i j.d.o.o. u potpunosti on-line, bez sudjelovanja punomoćnika i/ili javnih bilježnika. Plaćat će se samo sudska pristojba.

2. Snižava se iznos temeljnog kapitala koji je potrebno uplatiti prije osnivanja d.o.o. s 20 tisuća na 5.000 kuna.

3. Umjesto dosadašnja tri člana j.d.o.o. će moći osnovati najviše pet članova.

4. Napušta se obveza utvrđivanja predmeta poslovanja u društvenom ugovoru, čime se omogućuje jeftinija i brža doregistracija djelatnosti kojima se društvo bavi.

5. Ukida se obveza deponiranja potpisa.

6. Uspostavlja se elektronička komunikacija sa sudskim registrom (javni bilježnici, odvjetnici, Hrvatska gospodarska komora).

7. Briše se trgovac pojedinac kao posebna vrsta obrtnika jer ih u Hrvatskoj ima svega desetak, a oni će nastaviti poslovat će po pravilima obrta.

osnivanje
Foto: Pixabay

On line osnivanje poduzeća najavljeno za 1. rujan

Iako je stupanjem na snagu Zakona o trgovačkim društvima formalno od danas moguće osnivanje poduzeća on line, u praksi to neće biti moguće još nekoliko mjeseci. Ministarstvo pravosuđa najavilo je, naime, da će se osnivanje poduzeća odvijati preko aplikacije e-osnivanje, koja će biti povezana sa sustavom START Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Predviđeno je da ta aplikacija građanima bude dostupna od 1. rujna ove godine, dok bi od 1. prosinca trebalo biti omogućeno i preuzimanje izvatka iz sudskog registra u elektroničkom izvorniku putem internetske stranice sudskog registra.

Nadalje, brišu se odredbe o rezervaciji imena ili naziva, skraćuje se rok u kojem sud mora donijeti rješenje o upisu u sudski registar s 15 dana na pet radnih dana.

Jednostavnije gašenje poduzeća

Osim što se osuvremenjuje i pojednostavljuje osnivanje, olakšava se i izlazak s tržišta društava kapitala, o čemu smo već pisali. Brisanjem bez likvidacije omogućuje se, naime, lakši izlazak s tržišta propisivanjem postupka za jednostavniju, bržu i jeftiniju likvidaciju trgovačkog društva kapitala – tko nema dugovanja daje izjavu, odlukom društva društvo se briše iz registra, a članovi društva dvije godine odgovaraju za eventualne obveze.

Pravila usklađena s europskima odnose se na olakšavanje izvršavanja prava dioničara trgovačkih društava čije su dionice uvrštene za trgovanje na uređenom tržištu na način da se utvrđuju posebni zahtjevi s ciljem poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara i povećanja transparentnosti.

Pročitajte i ovo:
Uskoro jednostavnije gašenje poduzeća, evo što morate znati