IKT vaučere
Foto: Pixabay

Ministarstvo gospodarstva raspisalo je dva poziva za sufinanciranje softvera i informatičke opreme te za izradu i poboljšanje web stranica u ukupnoj vrijednosti 68,4 milijuna kuna. U oba slučaja radi se o bespovratnim sredstvima koja su osigurana iz europskih fondova, a mogu ih koristiti mikro, mala i srednja poduzeća.

Prema najavama, natječaji za dostavu projektnih prijedloga bit će otvoreni u kolovozu ove godine i to 13. odnosno 21. kolovoza.

Vaučeri za razvoj web stranica

Poziv za dostavu projektnih prijedloga “WWW vaučeri za MSP-ove” namijenjen je fizičkim osobama, mikro, malim i srednjim poduzetnicima kojima je na raspolaganju ukupno 15,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Te potpore će se dodjeljivati putem otvorenog postupka u obliku vaučera.

IKT vaučerima poduzetnici mogu financirati izradu i/ili unapređenje jedne ili više domena i to za poslovne web stranice, e-commerce te m-commerce.

Poduzetnici koji je prijavljuju za ove potpore male vrijednosti mogu u jednom projektnom prijedlogu tražiti izdavanje vaučera za usluge koje obuhvaćaju više aktivnosti, ali samo kod jednog pružatelja usluga. Jedan vaučer nije moguće izdati za sufinanciranje usluga više pružatelja usluga.

Po ovom Pozivu ne mogu se financirati aktivnosti povezane s izradom i razvojem IKT poslovnih rješenja (software, hardware, cloud) namijenjenih optimiziranju poslovanja, poslovnih procesa i proizvodnje. Neće se financirati niti implementacija, prilagodba i integracija poslovnih rješenja s postojećim ili novim IKT sustavom.

Vrijednost vaučera od 15 do sto tisuća kuna

Najniža vrijednost vaučera, odnosno najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 15.000 kuna, a najviša 100.000 kuna.

Bespovratna sredstava za izradu ili unaprjeđenje web stranica davat će se kao nadopuna privatnom financiranju, odnosno poduzetnici sami moraju sudjelovati u sufinanciranju projekta. Intenzitet potpore ovisi o mjestu registracije pojedinog prijavitelja te se kreće od 70 posto do 85 posto prihvatljivih troškova, ovisno o stupnju razvijenosti županije u kojoj su registrirani.

Poziv za IKT vaučere je trajno otvoren, a rok za podnošenje projektnih prijedloga je od 13. kolovoza ove godine (od 11 sati) do 29. lipnja 2020., odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava. Projektni prijedlozi podnose se elektronički, putem sustava e-Fondovi.

IKT vačere
Foto: Pixabay

Bespovratna sredstva za informatičku opremu

Drugi poziv, za poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) također je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima. Ukupna vrijednost ovog poziva je 53,2 milijuna kuna.

Potpore po ovom pozivu poduzetnici mogu koristiti za optimiziranje poslovnih procesa, integriranje poslovnih funkcija, stvaranje učinkovite organizacije tijeka rada, poboljšanje interakcije s klijentima i dobavljačima te poboljšanje tržišnog položaja poduzeća.

Cilj ovog programa je, naime, jačanje tržišne pozicije, povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovanja malih i srednjih poduzeća primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije.

Ovaj oblik potpore ne omogućuje samo nabavu informatičke opreme, već se može koristiti za rješavanje nekog problema u poslovanju. Čak je to i jedan od uvjeta u ovom natječaju: softversko unapređenje minimalno jednog poslovnog procesa kao što je strateško planiranje, upravljanje rizicima, upravljanje ljudskim potencijalima, financije i računovodstvo, upravljanje imovinom, logistika, marketing, nabava i prodaja.

Ako ste se odlučili za softversko unapređenje najmanje jednog od gore navedenih poslovnih procesa, prihvatljiva aktivnost je onda i nabava nove informatičke opreme.
Dakle, ‘puka’ nabava prijenosnih računala i slično nije predmet sufinanciranja ovog natječaja. Štoviše, malo je izgledno da će biti prihvaćena projektna prijava koja se svodi samo na nabavu informatičke opreme.

Najviša potpora do milijun kuna

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 80.000 kuna, a najviši milijun kuna. Mirko i mala poduzeća mogu računati na intenzitet potpore u visini 85 posto prihvatljivih troškova, a srednja poduzeća na 65 posto. Npr. pri investiciji u iznosu od milijun kuna, iznos potpore iz EU fonda može biti najviše 850 tisuća kuna, ovisno o indeksu razvijenosti, dok vlastita sredstva moraju iznositi 150.000 kuna.

Kao i kod poziva za dodjelu IKT vaučera, poziv za poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) je trajno otvoren. No, po ovom pozivu projekti će se moći prijavljivati od 21. kolovoza ove godine do 29. lipnja 2020., odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava. Projektni prijedlozi podnose se elektronički, putem sustava e-Fondovi.

Pročitajte i ovo:
Poduzetnike čekaju velike promjene u korištenju EU fondova