poduzetnicama
Foto: Fotolia

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava i 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, IKEA i Mastercard u suradnji sa Solidarnom – Zakladom za ljudska prava i solidarnost i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HRSPOR) pokreću Program podrške ekonomskom osnaživanju žena – Odvažna.

Odvažna promiče društveno odgovorno poduzetništvo čije su nositeljice žene. U sklopu pilot-projekta, poduzetnicama koje su u startup fazi razvile liniju proizvoda ili usluga, omogućit će se financijska podrška, pristup stručnim informacijama te prilike za poslovno umrežavanje kako bi dodatno uspješno zakoračile u fazu rasta i razvoja poslovanja.

Javni natječaj otvoren do 31. siječnja 2019.

Javni natječaj za prijave prijedloga akcijskih planova za razvoj poslovanja otvoren je do ponoći 31. siječnja 2019. godine.

Na natječaj se mogu prijaviti obrti, OPG-ovi, mikro i mala poduzeća, zadruge te poduzetnički projekti u sklopu neprofitnih organizacija (udruga, privatnih neprofitnih ustanova i zaklada) koji su u pretežnom ženskom vlasništvu i/ili zapošljavaju najmanje 50 posto žena, a koji na tržištu djeluju najmanje godinu dana.

Početni fond za financijske potpore za Program Odvažna iznosi 250.000 kuna, iz čega će se financirati provedba tri do pet razvojnih akcijskih planova ženskih poduzetničkih pothvata, u pojedinačnom iznosu do 75.000 kuna.

Uz namjensku financijsku potporu, podržane poduzetnice dobit će obuhvatnu i kontinuiranu mentorsku podršku u svrhu ubrzanog poslovnog umrežavanja i olakšanog pristupa specijalističkim informacijama, edukacijama i konzultantskim uslugama, a u suradnji s nizom poslovnih organizacija i programa, uključujući Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i ACT Grupu.

Potpora ekonomskom osnaživanju žena

Tijekom veljače, održat će se edukativno-savjetodavna radionica sa svim finalistkinjama, a konačni rezultati natječaja za potpore Programa ODVAŽNA bit će objavljeni početkom ožujka, najavili su iz Zaklade Solidarna.

Pokretanjem i kontinuiranim višegodišnjim razvojem Programa za ekonomsko osnaživanje žena ODVAŽNA, tvrtke IKEA i Mastercard žele doprinijeti ostvarenju pune rodne ravnopravnosti – petom cilju globalne Agende održivog razvoja do 2030., što ove tvrtke prepoznaju kao svoju društvenu odgovornost i globalno i lokalno.

Detaljne upute za prijavu na natječaj i prijavni obrasci nalaze se na mrežnoj stranici Zaklade Solidarna.