poduzetnicima

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u posljednje četiri godine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. objavilo je 29 poziva na dostavu projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 6,2 milijardi kuna. Od toga je 21 poziv direktno namijenjen poduzetnicima u vrijednosti 5,1 milijardi kuna bespovratnih sredstava.

“Očekujemo da će dodijeljene potpore generirati 7,4 milijardi kuna investicija, od čega 6,47 milijardi kuna poduzetničkih investicija. Uz unapređenje poslovanja poduzetnika, poduprtim projektima sačuvat ćemo 17.000 radnih mjesta te otvoriti više od 8.800 radnih mjesta”, izjavio je ministar gospodarstva Darko Horvat na današnjoj dodijeli ugovora o bespovratnim EU sredstvima hrvatskim poduzetnicima koji su sredstva dobili temeljem natječaja ‘Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP’, ‘Internacionalizacija poslovanja MSP-ova, faza 2’ te ‘Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom (ISO i slične norme)’.

Ukupna vrijednost projekata je 85 milijuna kuna

Ukupna vrijednost 20 dodijeljenih ugovora iznosi 85 milijuna kuna, dok je iznos bespovratne potpore 35 milijuna kuna. Sredstva dodijeljena kroz navedena tri poziva su namijenjena povećanju proizvodnje, povećanju izvoza i stvaranju novih radnih mjesta, jačanju međunarodne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz predstavljanje proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu te olakšanom pristupu tržištima i povećanju konkurentnosti MSP-ova.

Najveći iznos potpore, oko 6,6 milijuna kuna, dobila je tiskarska tvrtka I.T. – Graf iz Zagreba za projekt opremanje proizvodnje. Osnovna djelatnost tvrtke su tiskarstvo, grafičke usluge i proizvodnja promotivnih proizvoda, a ukupna vrijednost projekta za kojeg je dobila potporu iznosi 14,6 milijuna kuna. Vlasnik i direktor tvrtke Tomislav Ivičinec istaknuo je da bi ova sredstva mogla bi biti presudna za tu tvrtku koja se želi dokazati na stranom tržištu.

Bespovratna sredstva među ostalima dobio je i Hangar 18 iz Koprivnice, jedini hrvatski proizvođač pametnih telefona, i to u iznosu od 920.000 kuna za projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna za povećanje međunarodne konkurentnosti (za sudjelovanje na dva međunarodna sajma). Kako je naglasio Mario Kralj, osnivač, vlasnik i direktor tvrtke, sredstva će Hangar 18 iskoristiti za izlazak na nova tržišta.

poduzetnicima
Mario Kralj, vlasnik i direktor tvrtke Hangar 18, i ministar gospodarstva Darko Horvat

Inovativni projekti dobili 6,9 milijuna kuna potpora

Također je dodijeljeno pet odluka o financiranju projekata u okviru Poziva ‘Inovacije novoosnovanih MSP-ova – faza II’. Projekti su vrijedni 8,9 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose 6,9 milijuna kuna. Ovim pozivom potiče se inovativnost novoosnovanih MSP-ova za uvođenje inovacija koje rezultiraju proizvodom/uslugom koja je novost na tržištu. Poziv je otvoren do 29. lipnja 2020., a predviđena alokacija iznosi 150 milijuna kuna. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 150.000, a najviši 1,4 milijuna kuna.

Do 29. lipnja 2020. otvoren je i natječaj ‘Internacionalizacija poslovanja malih i srednjih poduzetnika – faza II’, a predviđena alokacija iznosi 58 milijuna kuna. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 100.000, a najviši milijun kuna. Intenzitet potpore kreće se između 65 posto i 85 posto prihvatljivih troškova.

Poziv ‘Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom (ISO i slične norme)’ otvoren je do 29. lipnja 2020., a predviđena alokacija iznosi 38 milijuna kuna. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 50.000, a najviši 380.000 kuna.

Hamag podržao 9,3 milijardi kuna investicija

“U prethodne tri godine HAMAG-BICRO je kroz različite programe potaknuo ukupno 9,3 milijardi kuna investicija u više od 4.000 poduzetničkih projekata čime je osigurano otvaranje više od 14 tisuća novih radnih mjesta. Posebno veseli što smo kroz različite programe istraživanja, razvoja i inovacija potaknuli 1,7 milijardi kuna investicija provodeći 377 projekta za koje je osigurano 890 milijuna kuna bespovratnih sredstava”, izjavio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Prema analizi Ministarstva gospodarstva, korisnici iz djelatnosti informacija i komunikacija pokazuju ostvaruju bitne razlike u prosječnoj godišnjoj stopi rasta prije i nakon dobivanja potpore. Za broj zaposlenika prosječna godišnja stopa rasta u razdoblju nakon dobivanja potpore veća je za 15 posto, za prihode od prodaje veća je za 50 posto dok dodana vrijednost po zaposlenom raste 40 posto.

U 2019. godini planirani su novi pozivi u iznosu većem od 1,6 milijardi kuna, a uključuju komercijalizaciju inovacija proizvoda/usluga MSP-ova u S3 područjima, jačanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja, transfer tehnologija i novih inovativnih proizvoda MSP-ova te jačanje međusobne povezanosti MSP-ova kroz klastere, izvijestili su iz resornog ministarstva.

Pročitajte i ovo:
Potpore za ulaganja iskoristio 451 poduzetnik, planiraju investirati 20 milijardi kuna