ulaganja
Foto: Fotolia

Kako bi potaknula financijske institucije da više kredita i ostalih oblika financiranja odobravaju mikro, malim i srednjim poduzetnicima, Vlada je donijela jamstveni program “Plus” u okviru kojeg će se državnim jamstvima pokrivati dio glavnice kredita ili leasinga. Jamstva će se odobravati za financiranje investicija, obrtnih sredstava i kupnju poslovnih udjela.

Za investicije (mjera A) odobravat će se pojedinačna jamstva do najviše dva milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, a za obrtna sredstva (mjera B) do 50.000 eura, odnosno do dva milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, ovisno u statusu subjekta malog gospodarstva, te za kupnju poslovnih udjela (mjera C).

Jamstva namijenjena za investicijske kredite i leasing te kredite za obrtna sredstva, ograničena su na najviše 50 posto glavnice kredita. Mjera C za kupnju poslovnih udjela za mikro subjekte iznosi najviše 80 posto glavnice kredita, dok je za mala i srednja poduzeća limit 60 posto glavnice kredita, navedeno je ju programu “Plus”.

Najkraće trajanje jamstva iznosi jednu godinu dok najdulje nije ograničeno. Jamstveni program provodit će se putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG Bicro).

Program Plus omogućuje jamstva koja nisu predviđena ESIF – om

Vlada je pokrenula ovaj jamstveni program jer dio financijskih institucija koje ne sudjeluju u provedbi financijskog instrumenta “ESIF ograničeno portfeljno jamstvo” u ovom trenutku ne može aplicirati za izdavanje jamstva Agencije čija vrijednost iznosi manje od 150.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Jamstvenim programom “Plus” to će im biti omogućeno.

Također, u financijskim instrumentima-jamstvima iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) koje provodi Agencija zabranjene su određene vrste ulaganja (npr. refinanciranje), a programom državnih jamstava to će se omogućiti.

Iz Vlade su najavili da će se s financijskim institucijama koje se već sklopile sporazum s HAMAG-om o sudjelovanju u financijskom instrumentu “ESIF Ograničeno portfeljno jamstvo” sklopiti posebni sporazumi za sudjelovanje u mjerama koje se odnose na refinanciranje i kupnju poslovnih udjela. Ostale financijske institucije moći će sudjelovati u svim mjerama iz ovog Programa u cijelosti, navedeno je u Programu koji bi se trebao provoditi do kraja 2020. godine.

Pročitajte i ovo:
Lansiran fond rizičnog kapitala težak 42 milijuna eura