Pokreni

ACT Grupa, zajednica društvenih poduzetnika iz Čakovca, i tvrtka Philip Morris Zagreb po treći put su otvorili natječaj razvojnog programa “Pokreni nešto svoje” koji je namijenjen poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima.

Za financiranje projekata u okviru trećeg kruga natječaja Philip Morris Zagreb je osigurao 504.000 kuna, a sufinancirat će se sedam najboljih projekata s fiksnim iznosom od 72.000 kuna.

Osim financijske potpore, odabranim poduzetnicima za program “Pokreni nešto svoje” ACT Grupa, vodeći primjer društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, pruža mentorsku podršku.

Do sada podržano 13 poduzeća

Program je namijenjen postojećim društvenim poduzećima, društvenim poduzećima u nastajanju, inovativnim startupovima te poduzetnicima početnicima s društveno-poduzetničkom idejom, odnosno poduzetničkom idejom koja će imati pozitivan utjecaj na društvo ili okoliš.

“Tijekom prve dvije godine programa zaprimili smo preko 700 prijava i podržali 13 poduzeća u ukupnom iznosu od gotovo milijun kuna. Vjerujemo kako kvalitetnih ideja i prijava neće nedostajati ni ove godine te da će program “Pokreni nešto svoje” i ponovno dokazati kako u Hrvatskoj ne nedostaje poduzetničkog duha i inovativnih ideja, već prikladne financijske i mentorske podrške”, izjavio je Stjepan Mikec, izvršni direktor ACT Grupe.

Pokreni

Naglasak na mentorskoj podršci

Ukupna financijska potpora u prve dvije godine programa “Pokreni nešto svoje” iznosila je gotovo milijun kuna za 13 projekata. Rezultat je pet novoosnovanih poduzeća, lansiranje četiri nova proizvoda i stvaranje 16 prototipa proizvoda, 10 web ili mobilnih aplikacija, pet prodajno-informativnih web stranica. Pokrenute su bile i tri kampanje grupnog financiranja, a ostvarene su i dvije investicije u prostor i opremu, navode u ACT Grupi.

“Iskustvo prethodnih natječaja pokazuje nam kako je korištenje mentorske podrške poduzetnicima pomoglo da brže ostvare zacrtane ciljeve u razvoju poslovanja te će u trećoj generaciji dodatan fokus biti na jačanju savjetodavnog dijela potpore”, najavio je Mikec.

To iskustvo ih je motiviralo za pokretanje Alumni mreže korisnika potpore “Pokreni nešto svoje” koja povezuje aktivne sudionike programa i najbolje projekte iz prethodnih generacija, s ciljem osiguravanja stručne pomoći i razmjene mišljenja i iskustava.

Natječaj otvoren do 14. prosinca

“Kao kompanija koja i sama trenutno prolazi kroz vlastitu transformaciju, svjesni smo koliko je ulaganja potrebno za istraživanje i razvoj novih ideja da bi jednog dana postale konkretni proizvodi i usluge. Sudeći prema dosadašnjem interesu poduzetnika za ovaj program, vjerujemo kako i “Pokreni nešto svoje” ima potencijala za daljnji rast i razvoj s ciljem pružanja potpore što većem broju kvalitetnih projekata”, Stanko Kršlović, voditelj korporativnih poslova Philip Morris Zagreb.

Prijave za novi natječaj otvorene su do 14. prosinca 2018. godine do 12 sati na web stranicama programa www.pokreninestosvoje.hr. Rezultati natječaja će biti javno
predstavljeni te objavljeni 28. veljače 2019., a početak provedbe projekata je 1. travnja iduće godine.