za banke
Foto: Pixabay

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ponovo je objavilo natječaj “Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-ova kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT2)”, poznatiji kao “najbrži prst”.

Za razliku od prvog, poništenog natječaja na kojem je bilo predviđeno ukupno 53,2 milijuna kuna potpora, na aktualnom natječaju poduzetnici mogu računati na 200 milijuna kuna.

Financirat će se najkvalitetniji projekti

200 milijuna
Ministar gospodarstva Darko Horvat / Izvor: HUP

“Važno je naglasiti da ovim modelom Poziva dajemo priliku svakome da se prijavi, te će za financiranje biti odabrani oni projektni prijedlozi koji se pokažu najkvalitetnijim. Ono što me također posebno veseli, jest da smo uspjeli pronaći dodatnih 150 milijuna kuna, što za poduzetnike znači četiri puta više sredstava od prvotnog poziva”, izjavio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Poziv se provodi kao otvoreni postupak u modalitetu privremenog Poziva, što znači da će se projektni prijedlozi zaprimati do isteka roka za zaprimanje, neovisno o iznosu ukupno zatraženih bespovratnih sredstava podnesenih projektnih prijedloga.

Nakon što budu ocijenjeni svi podneseni projektni prijedlozi, za sufinanciranje će biti predloženi oni projekti koji će ostvariti najveći broj bodova prema kriterijima ocjene kvalitete, neovisno o redoslijedu zaprimanja, a u granicama ukupne alokacije Poziva.

Veće šanse za poduzetnike iz razvijenijih područja

Radi se o velikoj promjeni u odnosu na prvi natječaj koji je izazvao veliko nezadovoljstvo prijavitelja, nakon čega je natječaj bio poništen. HUP Udruga profesionalaca za fondove EU predložila je rješenja koja prednost daju najboljim projektima i povećavaju šanse za financiranjem poduzetnika iz razvijenijih područja.

>> ‘Najbrži prst’ zreo za povijest, HUP razradio kriterije koji prednost daju najboljima

Dodijeljenim bespovratnim sredstvima sufinancirat će se projektne aktivnosti mikro, malih i srednjih poduzeća koje uključuju izradu, razvoj ili nabavu IKT poslovnih rješenja namijenjenih optimiziranju poslovanja, poslovnih procesa, odnosno proizvodnje te implementaciju, prilagodbu i integraciju poslovnih rješenja s postojećim ili novim IKT sustavom.

Podsjećamo, datum početka zaprimanja projektnih prijedloga za prethodnu inačicu Poziva otvorio se 28. kolovoza 2018. godine i bio je otvoren samo 35 sekundi, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo prijavitelja. Potom je uslijedila rasprava u javnosti oko toga trebaju li se sredstva iz fondova dodjeljivati najbržim prijaviteljima ili najkvalitetnijim projektima.

Interes poduzetnika i dalje velik

200 milijuna
Ana Fresl, predsjednica HUP Udruge profesionalaca za fondove EU / Izvor: Osobna arhiva autorice

“Interes za ove potpore je velik i još uvijek nam se svaki dan javljaju poduzetnici kako bismo im pripremili dokumentaciju za sudjelovanje u ovom natječaju.

Razlog tome je i ukupni iznos potpora u iznosu od 200 milijuna kuna, ali i pojedinačni maksimalan iznos koji poduzetnici mogu dobiti”, kaže Ana Fresl, predsjednica HUP Udruge profesionalaca za fondove EU i direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 80.000 kuna, a najviši 1.000.000 kuna. Potpora dodijeljena po ovom Pozivu smatra se potporom male vrijednosti i dodjeljuje se putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a intenzitet potpore utvrđuje se temeljem Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti.

Najviše, 80 posto, prihvatljivih troškova financirat će se prihvatljivim prijaviteljima ako se sjedište prijavitelja nalazi u I. i II. skupini jedinica lokalne samouprave, dok će se 65 posto prihvatljivih troškova financirati prijaviteljima ako se sjedište prijavitelja nalazi u VII. I VIII. skupini jedinica lokalne samouprave.

Cilj ovog natječaja je jačanje tržišne pozicije, povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovanja malih i srednjih poduzeća primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije, kao i podrška razvoju informacijskog društva u Hrvatskoj, podsjeća Fresl.

Projektni prijedlozi podnosit će se putem sustava eFondovi na čijim mrežnim stranicama se nalazi kompletna natječajna dokumentacija, u razdoblju od 21. studenog 2018. u 11:00 sati do 21. prosinca 2018. godine u 11:00 sati.