poslodavci
Foto: HUP

Opće stanje u domaćem gospodarstvu je osrednje, a tko će ili čak i nešto lošije biti i u 2019., pokazalo je tradicionalno godišnje istraživanje HUP-a o poslovnim očekivanjima, tzv. barometar optimizma poslodavaca.

Srednju ocjenu općeg stanja za ovu godinu dalo je 50 posto poslodavaca, dok je za 20 posto poslodavaca godinu bila loša. Da je bila jako loša smatra pet posto, a za isto toliko ih je bila izvrsna. Za 20 posto poslodavaca godina je bila vrlo dobra.

Da se će stanje u gospodarstvu ostati isto u sljedećoj kao i u ovoj godini, očekuje polovica ispitanih menadžera. Nešto više, 60 posto, ih smatra da će i uvjeti investiranja ostati isti, a 23 posto ih procjenjuje da će uvjeti investiranja biti malo bolje. U odnosu na ranije godine poslodavci su ipak manje optimistični u procjenama uvjeta investiranja, ističu u HUP-u.

Poslodavci sve manje optimistični

Kada se pogledaju poslovna očekivanja tijekom proteklih nekoliko godina, vidljivo je da poslodavci sa sve manje optimizma gledaju na budućnost: u 2016. čak ih je 64 posto očekivalo da će gospodarstvu u 2017. krenuti na bolje, što je gotovo dvostruko više nego što ih ove godine očekuje za 2019. godinu.

poslodavci
Izvor: HUP

Glavne prepreke u poslovanju i u 2019. bit će visoki porezi i doprinosi, radna snaga, neefikasna javna uprava i loše pravosuđe.

Problem nedostatka radne snage, na koji su poslodavci ukazivali tokom cijele ove godine, u sljedećoj godini bit će još izraženiji – u HUP-ovom barometru problem nedostatka radnika s ovogodišnjih 2,8 posto u 2019. skočio je na čak 12,9 posto!

Kritično s radnom snagom

“Nedostatak radne snage druga je najveća prepreka u poslovanju hrvatskih poslodavaca. U odnosu na sve ranije godine taj je pokazatelj skočio za pet puta u procjenama za 2019. godinu, što ukazuje na kritičnost i ozbiljnost problema i povezan je s iseljavanjem građana.

Ostale važne prepreke koje poslodavci prepoznaju kroz godine i dalje su iste: visoka porezna i neporezna opterećenja, javna uprava i loše pravosuđe. Poslodavci su stanje u gospodarstvu ocijenili trojkom što korelira s rezultatima rasta BDP-a. Pad optimizma vezanog uz procjenu uvjeta investiranja za 2019. godinu ukazuje da ukupna ocjena za 2019. – trojka- neće imati trend snažnijeg rasta”, kaže Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Najnižu ocjenu stanja u gospodarstvu dali su sektori graditeljstva (2,8) te osobne usluge, zdravstvo i obrazovanje (2,93). Najvišom ocjenom stanje u gospodarstvu ocijenili su sektori trgovine, poslovnih usluga i turizma (ocjena 3).

Gledajući po regijama, najmanje su optimistični poslodavci i Dalmaciji i Slavoniji, dok malo više optimizma pokazuju poslodavci u sjevernoj Hrvatskoj i primorju. HUP-ov barometar pokazao je , međutim, da su regionalne razlike u optimizmu minimalne: kreću se od najniže ocjene 2,75 u Dalmaciji do najviše, mršave trojke u primorju i sjevernoj Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo:
Porezni teret 11 mlrd kuna veći nego prije krize, Hrvatska i dalje najgora u EU